Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Прва уметничка резиденција одржана у Новом Саду

Прва уметничка резиденција у оквиру пројекта „Алтернативна историја Европе” одржана је од 11. до 15. децембра у Културној станици Свилара у Новом Саду.
Фото: PrtSc/Facebook/Svilara – kulturna stanica

Тим састављен од 16 уметница и уметника радио је на дефиницији концепта и наратива СЛЕТ-а, као и на дефинисању методологије рада.

Јована Караулић, асистенткиња на Катедри за менаџмент и продукцију у позоришту, радију и култури на Факултету драмских уметности у Београду, презентовала је своју докторску дисертацију „Слет као културна изведба југословенства”, а Гвидо ван Хенгел, историчар из Холандије, реализовао је интерактивно предавање на тему европског колонијализма. Током резиденције сви уметници и уметнице имали су прилику да презентују свој рад и своје креативне идеје, али и да се упознају са градом јер већина њих је први пут гостовала у Новом Саду.

Пројекат  „Алтернативна историја Европе” настоји да критички преиспитује историјске наративе и тоталитарне идеологије и створи нове интерпретације СЛЕТ-а као специфичне културне и уметничке форме, те отвори дебату о европској историји и вредностима, али такође и о могућим будућностима Европе.

У 2022. години, када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, планирано је извођење представе на једном од новосадских стадиона. Премијера представе, у којој ће учествовати 500 младих извођача из Новог Сада, планирана је у оквиру отварања програмског лука Калеидоскоп културе

Фото: PrtSc/Facebook/Svilara – kulturna stanica

Пројекат реализује интернационални уметнички тим састављен од драматуршкиња, редитељки, кореографкиња, визуелних уметница и музичарки из Немачке, Холандије, Данске и Србије.

До краја године биће расписан отворени позив за младе који желе да учествују у овом специфичном и јединственом пројекту, а пробе ће кренути почетком фебруара 2022.

Носилац пројекта је Позориште младих из Новог Сада у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе”, а партнери су ЗИД театар и трупа Snowapple из Амстердама, Один театар из Холстебра, Фундус театар из Хамбурга, позориште Костолањи Дежо из Суботице, музички фестивали РингРинг и Тодомундо из Београда, као и неколико локалних партнера из Новог Сада.

Projekcija dokumentarnog filma u Muzeju Vojvodine u sredu, 22. decembra

Преузмите андроид апликацију.