Prva „Šargarepijada“ održaće se sutra, 12. novembra u Begeču. Naša ekipa posetila je proizvođače tog povrća, koji kažu da je ova proizvodna godina bila teška, kako zbog veoma skupih inputa za vreme setve, tako i zbog visoke temperature koja je ovog leta dostizala I preko 40 stepeni. Problem predstavlja i to što gube tržišta u regionu zbog šargarepe iz turske.
U Begeču u toku je vađenje šargarepe, a to povrće se već tradicionalno seje na 600 hektara.
Šesnaest proizvođača uzgaja šargarepu na najsavremeniji način, što znači da su sve površine pod zalivnim sistemima , vađenje se radi mašinama i, što je najbitnije, svaki proizvođač ima savremene hladnjače gde skladište to povrća.
Begečani su šargarepu 2017. godine zaštitili oznakom geografskog porekla.
„Šargarepu smo zaštitili geografskim poreklom, jer smo imali situaciju da tursku i poljsku šargarepu prodaju kao begečku“, kaže direktor zadruge „Begečki povrtari“ Goran Zec.
Proizvođači kažu da je ove godine zbog velike suše povrtarima višestruko povećan troškovi jer su morali neprekidno da navodnjavaju.
Pored visokih troškova proizvodnje proizvođačima ne ide na ruku ni cena od 40 dinara za kilogram, kao i činjenica da se na tržištu pojavila šargarepa iz Turske.
„Veliki je problem turska šargarepa, koja se pojavila na tržištu u regionu. Turska država je pomogla proizvođačima boljim subvencijama, ali je finansirala i gorivo za transport tog povrća“, kaže Zec.
Kako kaže Zec, povrtari iz tog mesta ubrajaju se po šargarepi već godinama unazad u najveće na Balkanu, a ove sezone imaće 30.000 tona tog povrća.
Preuzmite android aplikaciju.