Почетна > Србија
Србија

Прва посета премијера Шпаније, заставе у част госта

Педро Санчез, који данас после подне стиже у дводневну званичну посету Србији, први је шпански премијер у историји који ће посетити нашу земљу.
Фото: Wikimedia Commons/Pool Moncloa

Санчеза ће угостити председник Александар Вучић, а уочи посете, у главним београдским улицама, у част високог госта постављене су и шпанске заставице.

Ниједан шпански премијер никада није био у посети Србији, а поледњи долазак неког званичника из Шпаније, била је посета председника шпанског Конгреса, 2012. године.

Председник Србије Александар Вучић посетио је Шпанију 23. фебруара ове године, на позив краља Фелипеа ВИ, када је разговарао и са премијером Санчезом.

Иначе, бивши председник Србије Борис Тадић, срео се 2009. године са тадашњим шпанским премијером Хозе Луис Сапатером, а са њим се у Мадриду срео и бивши премијер Мирко Цветковић 2011. године, али Сапатеро, као ни други шпански премијери, нису долазили у Србију.

Када Санчез данас стигне у Србију, церемонија свечаног дочека предвиђена је за 18.30 сати испред Палате Србија после чега ће председник Вучић и Санчез разговарати у четири ока, а затим ће уследити и пленарни састанак делегација Србије и Шпаније.

Након тога, предвиђене су изјаве за медије двојице званичника.

Очекује се да посета Санчеза буде додатни импулс продубљивању економске сарадње две земље.

Билатерални односи Србије и Шпаније су пријатељски, без отворених питања, а Мадрид и Београд један другом пружају подршку по питањима од виталних националних интереса за обе земље.

Шпанија је једна од пет земаља ЕУ која не признаје једнострано проглашену независност Косова, а Србији пружа и подршку у процесу европских интеграција,

Односи две земље су интензивни у области парламентарне сарадње, у области одбране и полицијске сарадње, а веома је важно и да се појачају економски односи, посебно у време глобалне кризе.

Vučić: U subotu o kandidatu za predsednika Skupštine

Преузмите андроид апликацију.