Почетна > Србија
Србија

Прва међународна прогноза раста српског БДП-a

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, након што је италијанска банкарска група UniCredit повећала прогнозу раста БДП-а Србије на 7,0 процената за 2021. са раније предвиђаних 4,2 одсто, да је то прва међународна пројекција да ће раст ове године износити седам одсто, као и да би са тим растом наша земља била међу три најбрже растуће економије у Европи.

Фото: Танјуг/Зоран Зестић

Мали је рекао у Влади Србије да већ сада може да каже да ће раст српског БДП-а у 2021. износити најмање 6,5 одсто.

Он је подсетио да је ММФ раније у својој прогнози подигао раст БДП-а Србије у овој години на шест одсто, као и да је Влада Србије ребалансом буџета предвидела раст од шест одсто.

„Већ сада знамо да ће то бити најмање 6,5 одсто“, нагласио је Мали додајући да је UniCredit банка прва изашла са пројекцијом раста од седам одсто за нашу земљу.

Истакао је да то за грађане значи не само потврду одговорне економске политике већ и праву стратегију инвестирања у инфраструктуру и у екологију.

„И ако остваримо ту стопу раста бићемо међу три најбрже растуће економије у Европи, што отвара простор за додатна улагања, у области екологије, инфраструктуре, али и даље повећање плата и пензија. Задовољан сам овим извештајем“, рекао је Мали.

Поручио је да морамо да остваримо стопу раста БДП-а од седам одсто ове године, како би били ове године међу три најуспешније економије у Европи.