Почетна > Uncategorized
Uncategorized

Прва конференција у пројекту Моћ жена у стрипу – WomCom “Слика и улога жене у стрипу”

Прва конференција у склопу пројекта Моћ жена у стрипу – WomCom одржаће се 7. и 8. септембра 2023. године у СКЦНС Фабрици у Новом Саду.
Фото: СКЦНС Фабрика

Ово је прва од две конференције предвиђене пројектом са циљем стварања амбијента за дискусију, представљање примера добре праксе и истраживања у области женских улога и имиџа у стрипу. Окупиће уметнике, стручњаке, активисте, научнике, кустосе, издаваче, уреднике, уметничке менаџере… Следећа конференција одржаће се у Љубљани, у Словенији.

WomCom је двогодишњи пројекат који је почео у фебруару ове године и који окупља партнере PostScriptum Ltd из Грчке, Bakelit Multi Art Center из Мађарске, Кино Шишка из Словеније, Аутономни културни центар Attack из Хрватске, Удружење стрип аутора Црне Горе и Студентски културни центар Нови Сад из Србије, који је и носилац пројекта. Бави се оснаживањем стрип уметница, као и промоцијом њиховог равноправног третмана у смислу плаћања, видљивости и репрезентације. Поред овога, пројекат се бави имиџом жена у стрипу, као и друштвеним променама које се одражавају или би се могле одразити у стрипу, у вези са сликом и улогама жена у стрипу.

Пројекат је почео у фебруару 2023. и трајаће две године. Укључиће WomCom дигиталну платформу развијену за уметнике и са уметницима која ће не само преносити резултате пројекта, већ ће постати и референтни репозиторијум стрип уметница и њихових радова у Европи, доносиће вести са стрип сцене и служити као платформа за размену знања и уношење позитивних друштвених промена у свет стрипа и учешће жена у њему.

Још један од важних елемената пројекта су четири уметничке резиденције, замишљене као простори за сарадњу и зејдиничко стварање који ће окупити по 12 европских стрип уметника (већином жена) које ће радити под вођством и менторством реномираних европских стрип уметница и кустоскиња.

Вредност пројекта је пола милиона евра, а носилац је СКЦ Нови Сад – једина установа Западног Балкана којој је одобрен пројекат на конкурсу ЕУ програма Креативна Европа 2022. године у улози носиоца пројекта у категорији пројеката сарадње средње величине.

Конференција се организује у склопу 17. Новосадског стрип викенда, годишњег фестивала стрипа који организује Студентски културни центар Нови Сад. НС стрип викенд, током тродневног програма, окупља најистакнутије балканске и европске уметнике. То је манифестација која слави стрип и покушава да стрипу привуче најразноврснију публику кроз изложбе, концерте, трибине, радионице, промоције стрипа итд. Фестивал подржавају локалне, регионалне и националне власти, а врло често и Француски институт у Србији, који на овом фестивалу представља светски познате француске стрип ауторе и изложбе.

Овогодишњи стрип викенд подржали су Европска унија кроз програм Креативна Европа, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Улаз на све програме је бесплатан.

Sutra počinje Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке