Почетна > Србија
Србија

Прва генерација учитеља у Кикинди – јубилеј

У част прве генерације учитеља, који су 1952. године дипломирали на Мешовитој учитељској школи у Кикинди, организован је симболичан школски час. Свечаности у Високој школи струковних студија за образовање васпитача присуствовале су три учитељице из те генерације, присећајући се школовања, богатог просветног радног искуства, колега, ученика.
Фото: РТВ

Присећајући се тешког времена након другог светског рата и мотива да упишу баш Мешовиту учитељску школу у Кикинди, три даме, учитељице које се памте читав живот, подсетиле су нас зашто просвета треба и мора да има посебно место. Баш као што су део просветне историје Кикинде, њихово искуство, знање и савети драгоцени су и данас.

„Контакт и поверење између учитеља, наставника и ученика је најважније. Да верујемо једни другима, да науче да бољи помажу лошијима.“ – каже Смиљанка Бабић, учитељица из генерације 1952. године.

„Кад пређем праг учионице, ја сам своја. Као да добијем крила, весела, осмехом поздрављам ђаке.“ – присетила се Милка Леватић.

Негујући пријатељство из школске клупе, прва генерација учитеља вредно се окупљала свих протеклих година:

„ Сваке године смо се окупљали. Састајали смо се истог дана, сваке године , а долазиле су колеге са разних страна. Ти сусрети су били заиста лепи.“ – рекла је Марица Секулић.

Част и привилегију да буде ученик те генерације учитеља, имао је и проф. Јовица Тркуља. Улога учитеља, поготово у сеоским срединама, имала је посебно место.

„Учитељи су имали једну много ширу миисију него што је час и описмењавање. Будући да су наши родитељи углавном били на њиви и да се децом нико није бавио, оне су нама, буквално, све димензије духовности утискивале.“ – нагласио је проф. др Јовица Тркуља, иницијатор скупа.

Скуп у кикиндској Високој школи струковних студија за образовање васпитача био је симболично признаје генерацијама просветних радника, али и подсећање на однос према том тако значајном позиву, зарад генерација које тек долазе.

Opština Ruma izdvaja još 25 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti

Преузмите андроид апликацију.