Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пружа осећај ситости и јача кардиоваскуларни систем

Зачин који би требало чешће да користите у исхрани.
Фото: Pexels/Jacob Moceholt

Кари се прави као мешавина више састојака: куркуме, коријандера, бибера, кумина и чилија. Такође, уобичајени додаци су и сенф, црни бибер, ђумбир и сл.

Саставни део овог зачина је и куркума, коју са разлогом називају краљицом зачина.Оно што ову биљку издваја од осталих јесте широк спектар антиоксиданаса, али и антивирусна, антибактеријска, антимикотичка, антимутагена, антиупална и антиканцерогена својства.

Постаје све заступљенија у кулинарству јер садржи и протеине, витамине Ц, Е и К, бакар, калцијум, калијум, гвожђе и цинк, ниацин и влакна.

Црни бибер појачава апсорбовање корисних биљних компоненти из других лековитих биљака, а најбољи пример је куркумин, једињење куркуме које јој даје изразито наранџасту боју.

Удружени, куркума и бибер дају фантастичне ефекте код мршављења, топљења масних наслага, снижавања холестерола, али и превенције депресије.

Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе.

Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма. Може побољшати дејство антибиотика и циркулацију.

Кари као мешавина здравих зачина, благотворно утиче на здравље срца, костију, убија бактерије, чисти јетру од токсина, обилује антиоксидансима и може помоћи у ублажавању болова и упала.

Sada je idealno vreme za bundevu: Kako da je najlakše očistite

Преузмите андроид апликацију.