Почетна > Свет
Свет

Провидне соларне ћелије пет одсто ефикасније

Научници су, радећи на унапређењу соларних ћелија у циљу да оне поред тога што стварају енергију буду и прозирне као стакло, осмислили нову врсту ,,транспарентних електрода“ које треба да буду њихов кључни елемент.
Фото: Pixabay/Mrganso

Комбиновање перовскитних и силицијумских ћелија довело је до ефикасности од 28,3 одсто.

У поређењу са 23,3 одсто коју нуди само силицијумска ћелија, ово побољшање од пет одсто је огромно.

Аутор студије Схасханк Прија објаснио је да то значи да се добија око 50 вати више по квадратном метру соларних ћелија.

Пошто соларне фарме могу садржати на хиљаде модула, то значи и много више електричне енергије.

Прве соларне ћелије од перовскита створене су још пре више од 10 година, а одликује их то што су јефтиније и једноставније за производњу и ефикасност им је већа у односу на силицијумске, док ново истраживање укључује могућност комбиновања ове две врсте соларних ћелија како би биле још ефикасније и трошковно проступачније.

Ново истраживање се надовезало на ранији рад који се тиче електрода за перовскитне соларне ћелије. Откривено је како се ултратанки филмови од злата могу користити као прозирне електроде за ове ћелије, али се јавио проблем јер је униформни слој довео до стварања слабе проводљивости.

Након тога, научници су употребили слој од хрома као подлогу за формирање филмова од злата са карактеристикама које решавају настали проблем.

Приликом формирања танког слоја попут злата, наночестице се спајају и окупљају попут малих острва. Велика површинска енергија хрома обезбеђује добру подлогу за формирање континуираног танког филма од злата.

Ове ултратанке електроде показале су се стабилним и веома ефикасним за функционисање перовскитних соларних ћелија. Ова перовскит ћелија је сама показала 19,8 одсто ефикасности, што је рекорд за полупрозирну ћелију.

Још је све у фази испитивања и до комерцијализације треба сачекати, али би у будућноти овакве прозирне соларне ћелије могле да се нађу на прозорима у домовима и пословним зградама, генеришући електричну енергију од сунчеве светлости.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.