Почетна > Свет
Свет

Протоколом предвиђен план активности до сахране краљице

Британски краљ Чарлс III и његова супруга Камила преноћили су у замку Балморал, у којем је краљица Елизабета преминула, али данас путују у Лондон, где ће нови краљ у Бакингемској палати примити нову премијерку Елизабет Трас.
Фото: Танјуг/Mark Marlow/PA Wire/PA via AP

Након смрти краљице Елизабете II, у четвртак, монархија има разрађени план како би требало да изгледају наредни дани до њене сахране у Вестминстерској опатији у Лондону.

Краљица (96) је умрла у свом дворцу Балморал на северу Шкотске, а њено тело мора бити враћено у Лондон.

Краљ Чарлс ће се састати данас с војводом од Норфолка, који је задужен за краљичину сахрану, како би одобрио распоред за наредне дане, преносе британски медији.

Предвиђено је да се британски парламент окупи у подне како би посланици одали почаст краљици.

Такође у подне, звона ће звонити у знак почасти краљици у Вестминстерској опатији, катедрали Светог Павла и замку Виндзор.

Британска влада данас ће потврдити дужину трајања националне жалости, а вероватно ће бити проглашено 12 дана жалости, од данас до дана након краљичине сахране, који ће вероватно бити одређен за нерадан дан.

Све британске заставе спуштене су на пола копља.

Топови у лондонском „Хајд парку“ и на другим локацијама огласиће се данас 96 пута, једном за сваку годину краљичиног живота.

Краљ Чарлс ће се вероватно обратити јавности преко телевизије и одаће почаст преминулој краљици.

У катедрали Св. Павла у центру Лондона премијерка и министри ће присуствовати јавној служби у част Елизабете II.

Током сутрашњег дана службено ће Цхарлс III бити проглашен краљем, а парламент ће му положити заклетву и изразити саучесће, а предвиђено је да нови краљ прими након тога председницу владе и главне министре, наводе британски медији.

У недељу је предвиђено да ковчег са телом краљице Елизабете стигне у дворац Холируд, службену резиденцију монарха у Шкотској.

Управе Шкотске, Велса и Северне Ирске проглашавају долазак новог монарха.

У понеђељак 12. септембра предвиђено је да се састану два дома парламента у Лондону како би одали почаст краљици, а нови краљ одлази из Лондона у Шкотску, Велс и Северну Ирску.

Дан касније планирано је да ковчег са телом краљице стигне у Лондон а затим и у Бакингемску палату.

За среду је предвиђена церемонија кроз центар Лондона, када ће се ковчег преместити из Бакингемске палате у Вестминстер, где ће бити четири или пет дана, како би људи, 23 сата дневно, могли да одају почаст преминулој краљици.

Очекује се да ће их доћи стотине хиљада људи, као и да ће и краљевска породица одати почаст Елизабети II.

Датум државне сахране у Вестминстерској опатији у Лондону је највероватније понедељак, 19. септембар, када се очекује долазак делегација из целог света.

Након обреда краљица ће бити приватно сахрањена у капелици краља Џорџа VI у дворцу Виндсор, а ковчег са телом њеног супруга принца Филипа, који је преминуо прошле године, биће тамо премештен како би почивао уз њу, наводе британски медији.

Promene u Britaniji posle smrti kraljice – od himne do novca

Преузмите андроид апликацију.