Почетна > Србија
Србија

Проширење најфреквентнијег граничног прелаза Хоргош (ВИДЕО)

Један од најоптерећенијих и најфреквентнијих граничних прелаза – Хоргош, у нашој земљи требало би да заблиста у новом руху у другој половини ове године.
Фото: Војводина уживо

Погледајте како напредују радови:

Обнова и доградња граничног прелаза Хоргош почела је у марту прошле године на српско-мађарској граници, а вредност уговорених радова је 2,08 милијарди динара.

Фото: Војводина уживо

Посао извођача радова поверен је компанији Јадран д.о.о. из Београда, док сам гранични прелаз представља део европског Коридора 10 и једну од кључних тачака транзитног саобраћаја кроз нашу земљу.

Рок за завршетак свих радова на реконструкцији и доградњи граничног прелаза Хоргош је септембар ове године. Реконструкцијом и проширењем прелаза са 16 на 24 саобраћајне траке, капацитети протока ће се повећати за 50 одсто, а поред радова на терминалу и самом улазу и излазу из земље, пројекат обухвата и радове на прилазном делу ауто-пута за које је надлежно ЈП “Путеви Србије”, наводи се у саопштењу Путева Србије.

Фото: Војводина уживо

Носилац пројекта је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Од девет граничних прелаза између Србије и Мађарске најпрометнији је гранични прелаз Хоргош-Реске на аутопуту. Сваке године прође 6,6 милиона људи, прође 1,3 милиона путничких возила у оба смера, као и више од 300 хиљада камиона и око 30 хиљада аутобуса. То само говори о важности овог пројекта.

Подсетимо, паралелно са проширењем граничног прелаза, ради се и на проширењу пропусне моћи наплатних рампи. Такође, очекује се крајем јуна и комплетирање обилазнице око Београда у пуном профилу.

KFOR se priprema da razvuče bodljikavu žicu

Преузмите андроид апликацију.