Почетна > Србија
Србија

Просечне зараде расту брже од инфлације у Србији

„Просечне зараде расту брже од инфлације у Србији. То је податак који не може да се обори“, казао је јутрос министар финансија Синиша Мали.
Фото: Pexels/Pixabay

„Имамо 11,5 одсто повећање цена у просеку“, рекао је Мали.

„Минимална цена рада има 7 фактора на основу којих се доноси одлука о повећању. Није једноставно у овим ванредним околностима донети праве одлуке. Имамо никад већи раст БДП-а од 4,4 одсто у првом и 3,9 у друггом кварталу. А многе велике економије су већ ушле у рецесију“, истакао је.

„Тиме показујемо снагу наше државе и финансија, али и одговорност. Јер шта нам вреди минимална зарада ако останемо без радних места“, казао је Мали.

„Ићи ћемо на 710 евра просечне зараде у следећој години“, најавио је.

„Отворен сам за разговоре са синдикатима и послодавцима. На крају крајева кризу када је корона кренула пребродили смо заједно. Чека нас тешка зима и само јединствени можемо ово да пребродимо. Дефинисали смо минималац за наередну годину али ту смо да разговарамо о даљем расту“, истакао је министар финансија.

„Искрено, свакојаке изјаве сам чуо од назови екперата. Узимамо кредит од камате 3 одсто. Ако бисмо данас изашли на тржиште капитала ако бисмо уопште добили била би камата 7-7,5 одсто“, објаснио је Мали.

„Хоћемо да рефинансирамо старе, скупље кредите, овим повољнијим. То неће повећати јавни дуг. Наш јавни дуг је око 30 милијарди евра а 2.475 милијарди је у Немачкој, а знамо каква је Немачка привреда“, додао је.

Реални раст БДП у другом кварталу 3,9 одсто

Преузмите андроид апликацију.