Почетна > Бизнис
Бизнис

Просечна извозна цена руског гаса више него удвостручена

Русија предвиђа да ће се просечна извозна цена њеног гаса, услед смањених испорука гасоводима, ове године више него удвостручити на 730 долара за 1.000 кубних метара, пре него што крене постепено да опада до краја 2025, према прогнози Министарства економије у коју је увид имао Ројтерс.
гаса
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Токови гаса из Русије, највећег европског снабдевача, смањени су ове године услед затварања једне руте после почетка руске војне акције у Украјину, прекида испорука неким европским земљама због одбијања да плате гас у рубљама, као и због спора везаног за ремонтовану турбину за гасовод Северни ток 1, који се протеже по дну Балтичког мора од Русије до Немачке. Све то утицало је на скок цена гаса.

Министарство економије процењује да ће Гаспромов извоз гаса пасти на 170,4 милијарде кубних метара (бцм) ове године, што је испод очекиваног извоза од 185 милијарди кубика, колико се предвиђало у мају, и знатно испод 205,6 милијарди кубних метара извезених 2021.

Такође предвиђа да ће обим извоза гаса наставити да опада и после 2022, али нису дате конкретне цифре.

Као резултат већ ограничених испорука, министарство очекује да ће просечна Гаспромова извозна цена гаса бити 730 долара за 1.000 кубика у 2022, што је више него двоструко изнад 304,6 долара за 1.000 кубика наплаћених прошле године, и за 40 посто виша цена у односу на претходну прогнозу од 523,3 долара.

С друге стране, Русија је почела постепено да подиже производњу нафте након зауздавања пумпања због западних санкција, јер су азијски купци нагло повећали куповине, што је навело Москву да повећа прогнозе производње и извоза до краја 2025. године, показује документ Министарства економије.

Гаспром је такође известио да расту испоруке гаса у Кину, али није изнео детаље, додајући да Европа остаје далеко веће тржиште за руски гас.

Већи обим извоза нафте, заједно са растућим ценама гаса, помогао би Русији да заради 337,5 милијарди долара ове године и 255,8 милијарди долара догодине од извоза енергије.

Прошле године, Русија је зарадила 244,2 милијарде долара од извоза енергије, према подацима министарства.

Све у свему, прогнозе Министарства економије, у које је Ројтерс имао увид, указују на то да се руска економија носи са санкцијама боље него што је Москва у почетку страховала и да ће пад бруто домаћег производа бити мањи него што се очекивало, закључује британска агенција.

Koliko dugo Nemačka može da izdrži bez ruskog gasa?

Преузмите андроид апликацију.