Иако се деменција показује изузетно отпорном на лечење лековима, могуће је да се корисне супстанце за мозак већ налазе у нашој исхрани. Нова студија на више од 50.000 испитаника, објављена у часопису GeroScience, открива да дневна конзумација шаке орашастих плодова може значајно смањити ризик од деменције.

Учесници истраживања, које је спроведено у оквиру пројекта УК Биобанк, показали су да су особе старије од 60 година које су конзумирале до 30 грама орашастих плодова дневно имале 16 одсто мањи ризик од развоја деменције у односу на оне који нису конзумирали орашасте плодове. Тај проценат се повећао на 17 процената ако су ораси били неслани, без обзира да ли су сирови, сушени или печени.
Међутим, студија је такође показала одређена ограничења. Смањење ризика је примећено само код људи који нису били гојазни, који су спавали нормалну количину сати и који нису свакодневно конзумирали алкохол или пушили. Код људи који су имали друге факторе ризика, као што су слабост мишића или осећај усамљености, нису пронађене значајне везе између конзумирања орашастих плодова и смањеног ризика од деменције.
12-недељна студија
Аутори студије, научници са Универзитета Кастиља-Ла Манча у Шпанији, истакли су да су потребна даља истраживања како би се тачно утврдило да ли ораси могу бити ефикасна превентивна стратегија за смањење ризика од деменције. „Будуће дугорочне студије треба да испитају ефикасност конзумирања орашастих плодова као стратегије превенције деменције код одраслих“, наводе аутори.
Ранија истраживања су указала на потенцијалне предности орашастих плодова за здравље мозга. Орашасти плодови су богати антиоксидансима и хранљивим материјама са антиинфламаторним својствима, што може допринети бољем здрављу мозга. У 12-недељној рандомизованој студији, истраживачи су открили да дневна конзумација кикирикија побољшава краткорочно памћење и вербалну течност код гојазних одраслих средњих година. Међутим, нека друга клиничка испитивања нису пронашла сличне предности, због чега ова тема остаје предмет активног истраживања.
Ова студија пратила је испитанике у просеку седам година, а током тог периода укупна стопа деменције износила је 2,8 одсто. Они који су редовно конзумирали 30 грама орашастих плодова дневно имали су мање шансе да развију деменцију.
Исхрана је такође важна
Тачан разлог везе између конзумирања орашастих плодова и мањег ризика од деменције још није јасан, а истраживачи истичу да механизми који доводе до различитих облика деменције и даље остају непознати. „Фармаколошки третмани за деменцију су до сада показали само скромне резултате у спречавању прогресије болести“, пишу истраживачи.
Упркос томе, истраживања показују да се око 40 одсто случајева деменције може спречити или одложити прилагођавањем одређених животних навика, као што су избегавање пушења и конзумирања алкохола, вежбање и смањење социјалне изолације.
Исхрана такође игра важну улогу. Неколико систематских прегледа је показало да је придржавање здравих образаца исхране, као што је медитеранска исхрана, повезано са мањим ризиком од деменције. Недавно истраживање на 60.000 Британаца показало је да медитеранска исхрана може смањити ризик од деменције за чак 23 одсто. Надаље, истраживања сугерирају да конзумирање маслиновог уља, важног дијела медитеранске дијете, може смањити ризик од смрти узроковане деменцијом за 28 посто.
Иако само четвртина испитаника УК Биобанк редовно једе орашасте плодове, резултати студије отварају врата будућим истраживањима која би могла прецизније да дефинишу ефекте исхране на здравље мозга.
Преузмите андроид апликацију.