Почетна > Свет
Свет

Пронађено још поверљивих докумената у приватној кући председника САД

Адвокат америчког председника Џозефа Бајден потврдио је данас да је у четвртак у председниковој кући у Вилмингтону, у савезној држави Делавер, откривено још пет страница са ознаком поверљиво које су одмах предате Министарству правде САД.
Фото: Танјуг/AP/Alex Brandon

Бајденов правни саветник Ричард Заубер изјавио је да је у четвртак отпутовао у Бајденов дом у Вилмингтону како би се олакшао процес примопредаје поверљивих докумената, преноси Ројтерс.

Бајденов правни тим је дан раније саопштио да је у његовој кући у Делаверу пронађено још поверљивих докумената из времена док је био на функцији потпредседника САД у Обаминој администрацији, али и документи из гараже у Бајденовој породичној кући.

Поверљива докумената пронађена су протекле недеље и у бившој Баједеновој потпредседничкој резиденцији, као и у канцеларији коју је користио у Вашингтону.

Министарство правде САД је у петак саопштило да ће именовати специјалног тужиоца који ће надгледати истрагу о тзв. Бајденовим документима.

Републиканци су покушали да упореде истрагу о Бајденовим поверљивим документима и текућу истрагу која је покренута против бившег председника Доналда Трампа након престанка председничке функције, иако правни експерти указују да ови случајеви нису исти.

Један новинар питао је Бајдена да ли је било мудро чувати поверљиве документе у гаражи, а председник је одговорио да су и његов аутомобил “Шевроле корвета“ и документација били у закључаној гаражи.

„То није исто као да су били на улици. Људи знају колико озбиљно се односим према поверљивим документима“, рекао је Бајден.

Нешто раније ове недеље републиканци у Представничком дому америчког Конгреса послали су писмо Белој кући тражећи да се утврди да ли је син председника САД Џозефа Бајдена Хантер имао приступ поверљивим документима који су пронађени у породичној кући америчког председника.

Makron: Iranska poslednja egzekucija je gnusan i varvarski čin

Преузмите андроид апликацију.