Почетна > Србија
Србија

Промотивна акција скрининг програма рака дебелог црева

У организацији Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије, с Домом здравља Земун, спроведена је промотивна акција која се односи на организовани скрининг колоректалног карцинома, то јест рака дебелог црева.
Фото: fda.gov

У оквиру акције спроведене у Господској улици у Земуну 7. септембра, од 10 до 12 сати, тимови Института за јавно здравље Србије и Дома здравља Земун делили су промотивни материјал (флајере, мајице, качкете, беџеве) и кроз разговор са грађанима одговарали на постављена питања.

Грађанима су пружене информације од значаја за циљну популацију, наводи се у саопштењу Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Подсећа се да се скрининг рака дебелог црева обавља применом теста за тестирање на невидљиву (окултну) крв у столици једном у две године и додаје да тај скрининг омогућава откривање рака дебелог црева у раној фази, али и откривање преканцерозних лезија (најчешће полипа) чијим се уклањањем спречава настанак малигних промена.

Рано откривање карцинома дебелог црева у оквиру организованог скрининга врши се тестирањем присуства окултне крви у столици у асимптоматској популацији просечног ризика.

Наводи се да је позитиван тест индикација за даље гастроентеролошко испитивање, односно колоноскопију која се обавља на упут лекара из дома здравља у болници.

Фактори ризика за настанак рака дебелог црева су исхрана богата црвеним месом и животињским мастима, пушење, алкохол, гојазност и слаба физичка активност.

У току акције надлежне службе Дома здравља Земун, а на захтев грађана, мерили су висину крвног притиска и одређивали ниво шећера у крви, као и поделу ФОБ тестова.

У акцији су учествовали и представници удружења „ИЛЦО“, са којима Канцеларија за скрининг рака има дугогодишњу успешну сарадњу, додаје се у саопштењу.

Transfera otvara u Novim Banovcima logistički centar od 30.000 kvadratnih metara

Преузмите андроид апликацију.