Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Промоција књиге „Зидање амбиса“ у Градској библиотеци

У четвртак, 10. фебруара са почетком у 19 часова одржаће се промоција књиге „Зидање амбиса“ у Читаоници Градске библиотеке.
Фото: Pixabay/Darkmoon_Art

О књизи ће говорити: Бранислав Јанковић, аутор књиге и Весна Живковић, уредница културних програма у Градској библиотеци.

О књизи

Неки амбиси постоје, а неке сами створимо.

У манастирској тами Високих Дечана, скривен високо на капителу једног стуба, вековима стоји тајанствени потпис Срђa грешни.

Одолева времену, кријући у себи грех непознатог неимара. Ово је прича о том греху.

Велики краљ Стефан Урош III Немањић, коме је божјим чудом враћен вид, почиње 1327. године да гради задужбину – манастир Дечани.

Док се смењују гласови тројице јунака – главног неимара фрањевца Вите Которанина, младог клесара Срђа из Хиландара и паганина бунарџије Видоја – сенка нечег страшног надвиће се над каменим зидовима тек започете Цркве Светог Спаса, сенка болести против које нема доброг оружја.

Тројица јунака крећу на страшног непријатеља – да победе или да нестану. У томе ће им помоћи чудни, слепи просјак и једна песма. А пре свега завет њиховог пријатељства.

Изванредно саткана прича са поетским набојем, „Зидање амбиса“ је роман о бурним временима, малим људима, јаким женама, владарима, оцеубицама и слепим свецима… и о великој љубави.

Koncert Zorana Krajišnika na otvaranju Vojvođanskog festivala klasične gitare

Преузмите андроид апликацију.