Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Промоција књиге „Нова општа историја Мексика“

Промоција прве историје Мексика на српском језику „Нова општа историја Мексика“, објављене је у издању новосадске издавачке куће Академска књига биће одржана у среду, 12. октобра у 18 часова у Музеју Војводине.
Фото: PrtSc/Muzejvojvodine.org.rs

На почетку промоције присутнима ће се обратити директорка Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац, Амбасадор Мексика господин Карлос Исауро Феликс Корона и главна уредница и директорка Академске књиге Бора Бабић, док ће о књизи говорити преводиоци и уредници издања доц. др Бојана Ковачевић Петровић и проф. др Далибор Солдатић и историчар проф. др Михаел Антоловић.

„Нова општа историја Мексика“ нуди свеобухватан преглед повести те латиноамеричке земље од њених најстаријих становника до данас.

Двадесет четири стручњака тумачи историју Мексика у 16 поглавља, водећи читаоца кроз класично и посткласично доба, године освајања, експанзије и аутономије, период Нове Шпаније, процес стицања независности, нови поредак успостављен у XИX веку, епоху владавине Порфирија Дијаса, Мексичку револуцију, стварање нове државе, модернизацију Мексика и пут од ауторитарног режима ка демократији у XXИ веку.

Прва историја Мексика икада објављена на српском језику писана је ученим, а пријемчивим стилом и представља драгоцено штиво како за стручњаке из историје и сродних области, тако и за сваког заинтересованог читаоца који ће у њој пронаћи обиље података из повести једне од најзанимљивијих земаља на планети.

„Нову општу историју Мексика је са шпанског језика превео тим преводилаца: Бојана Ковачевић Петровић, Далибор Солдатић, Љубица Трошић, Анђела Гашић, Илија Стевановски, Анђела Делић, Тијана Чупић и Тамара Николић.

Obeležena proslava „Dia de muertos“, Dan mrtvih u Novom Sadu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.