Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Промоција едиције књига „Присаједињење 1918.“ у Музеју Војводине

У оквиру обележавања 104-годишњице ослобођења у Првом светском рату и присаједињења Војводине (Баната, Бачке, Барање и Срема) Краљевини Србији 1918, у петак, 25. новембра у 12 часова у Музеју Војводине биће представљена едиција књига „Присаједињење 1918“.
Фото: Музеј Војводине

О едицији, досадашњих 13 књига, славним новембарским данима 1918, и знаменитим личностима које су обележиле овај догађај ће говорити мср Петар Ђурђев, историчар – архивиста и један од рецензената, мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине и уредник едиције Зоран Вељановић, архивски саветник и кустос – историчар у Музеју Војводине и руководиоца Музеја присаједињења 1918.

„Музеј присаједињења 1918“, делује у оквиру Музеја Војводине.

У свом стручном раду прикупља и заштићује поверена културна добра у две збирке: Збирка историјских предмета и Збирка портрета знаменитих личности 1918, и истовремено приказује резултате рада кроз изложбене поставке и публикације.

Руководилац Зоран Вељановић, као уредник, покренуо је едицију књига која се бави ослобођењем и уједињењем Војводине са Краљевином Србијом 1918.

Едиција обухвата објављивање значајне, до сада необјављиване архивске грађе: записника и других докумената привремених органа власти у Новом Саду 1918–1919, записника српских народних одбора/већа која су основана и деловала у војвођанским политичким општинама током 1918, мемоарских штива, синтеза и репринта наслова који су постали ретки.

Са једанаестом књигом, започето је објављивање резултата истраживања о личностима и догађајима из 1918, који су мало или нимало познати ширем читалаштву. До сада је у едицији „Присаједињење 1918“ објављено 13 наслова. Од тога, Вељановић је аутор књига из едиције са редним бројем 4, 9, 10, 11, 12 и 13.

Dečija radionica „Kad porastem biću slikar“ 19. novembra u Galeriji Matice srpske

Преузмите андроид апликацију.