Кромпир је незаобилазан састојак многих кухиња широм света због своје разноврсности и укуса. Међутим, понекад се деси да кромпир који смо заборавили у остави почне да ниче или позелени.
Иако ове промене могу изгледати забрињавајуће, у већини случајева кромпир је и даље безбедан за јело, под условом да знамо како да идентификујемо и уклонимо потенцијално штетне делове.
Проклијали кромпир може бити безбедан за јело ако су клице мале, а кромпир није омекшао или се смежурао.
Овај токсин може изазвати пробавне сметње, главобоље и друге симптоме ако се конзумира у великим количинама.
Ако приметите да су клице на вашем кромпиру тек почеле да расту, једноставно их уклоните и можете користити кромпир као и обично. Међутим, ако су клице дуже и има их више, најбоље је избегавати конзумацију таквог кромпира.
Зелени кромпир није безбедан за јело.
Зелена боја на кромпиру је резултат излагања сунчевој светлости, која стимулише производњу хлорофила. Али зелена није само знак хлорофила – она такође указује на накупљање соланина, штетног токсина.
Ако кромпир има мале зелене тачке, можете их пажљиво одрезати и искористити остатак кромпира. Међутим, ако је зеленило распоређено по већем делу кромпира, најбоље је бацити цео кромпир.
Da li je zdravije prženje na ulju ili na masti? Evo šta kažu stručnjaci
Преузмите андроид апликацију.