Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Пројекција филма „Борђош, 7000 година пре“ у Музеју Војводине

У четвртак, 13. октобра 2022. године, у 18 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се пројекција документарног филма „Борђош, 7000 година пре“, као пратећи програм изложбе Сан неолитске ноћи.
Фото: Градске инфо

Документарни филм „Борђош, 7000 година пре“ копродукција је кућа „Media Art Content“, „Sabadoš servis“ i „Aksios media“. Уз археолошки тим Музеја Војводине предвођен Александром и Илдико Медовић, овај једночасовни филм потписују, међу осталима, композитор Роберт Фаркаш, директор фотографије Бојан Дакић, монтажер Владимир Антић и редитељ Растислав Дурман.

На обали реке Тисе, недалеко од Новог Бечеја, налази се седам хиљада година старо насеље – зовемо га Борђош, по селу које се на истом простору налазило у средњем веку. Ово је неолитско насеље по много чему занимљиво – трајало је преко пет стотина година, налазило се на размеђу две културе, потиске и винчанске, и било је велико.

Дугогодишња истраживања археолошког тима Музеја Војводине и института за праисторију „Кристијан Албрехт“ Универзитета у Килу открила су много тога о млађем каменом добу у Банату, али су се, истовремено, појавила многа питања на која тек треба наћи одговор, на пример: како су до Борђоша стигли материјали са удаљености и до седам стотина километара у време када коњи још нису били припитомљени?

Šta vas danas očekuje u Novom Sadu? (Sreda, 12.10.2022.)

Преузмите андроид апликацију.