Почетна > Бизнис
Бизнис

Производња шећера прешла 10 тона по хектару

Више од десет тона шећера по хектару произведено је на њивама широм Србије, те је шећерна репа и у овој сушној години оправдала назив „краљице усева”, наведено је у саопштењу компаније Суноко.
Фото: Unsplash/evanheinphoto

Оваквом напретку у производњи шећерне репе допринело је улагање од милион евра које је компанија Суноко имала у претходне две године у Истраживачко-развојни центар у Љукову код Инђије.

Директор компаније Суноко Слободан Кошутић истакао је на стручном семинару који је окупио еминентне стручњаке у области заштите шећерне репе и ђубрења да су приноси других усева попут соје и кукуруза значајно подбацили и навео да је, насупрот томе, остварен рекорадан принос шећера од око 10,5 тона по хектару у Срему и око 10,2 тона по хектару у Бачкој.

„Пре неколико година је било незамисливо да имамо произвођаче на нивоу од 80 до преко 100 тона плативе репе по хектару, што је од 12 до преко 16 тона шећера по хектару. Ове године имамо произвођаче чији је ниво производње на нивоу најбољих европских произвођача и поносни смо на њих”, казао је Кошутић, истичући да ће његова компанија наставити да улаже у технологију како би се производња подигла на виши ниво, преноси Танјуг.

Директор истраживачко развојног центра Ненад Тркуља рекао је да је циљ рада ИРЦ Суноко да се унапреди заштита од церкоспоре и решавање проблема трулежи корена шећерне репе.

Тркуља је навео да је ова компанија опремљена најбољом технологијом и лабораторијском опремом, како би се производња и заштита ове биљке подигла на виши ниво.

Bilateralni odnosi Srbije i Turske na istorijskom maksimumu

 

Преузмите андроид апликацију.