Почетна > Бизнис
Бизнис

Произвођач ветротурбина Сименс Гамеса отпушта 2.500 радника

Произвођач ветротурбина Сименс Гамеса разматра отпуштање око 2.500 запослених, или око 9,0 одсто од укупног броја, како би се опоравио од губитака који су навели његовог главног акционара да покрене преузимање, изјавиле су Ројтерсу две особе упознате са дешавањем.
Фото: WikimediaCommons/Zarateman

Отпуштањем би се смањила укупна радна снага компаније која броји око 27.000 људи, према подацима са веб странице шпанско-немачког произвођача. Тренутно се не зна који ће организациони делови или региони бити погођени.

Коначна одлука није донета, а и коначан број би се могао променити, кажу Ројтерсови извори.

Руководство Сименс Гамесе, који би требало данас да објави резултате за трећи квартал своје фискалне године, одбило је коментар.

Сама вест да се разматра гашење радних места је најконкретнији знак до сада да главни извршни директор Јохан Ајкхолт, који је дошао на чело Сименс Гамесе из матичне компаније Сименс Енерџи у марту након три упозорења о профиту, наставља с планом реформисања овог произвођача турбина, оцењује британска агенција.

Упитан да ли су отпуштања и затварање фабрика део плана, Ајкхолт је у јуну рекао да не може ништа да искључи.

Производња јарбола и лопатица за ветро турбине на које рачунају многе владе које желе да одустану од фосилних горива показала као изазован посао последњих година, услед жестоке конкуренције, поремећаја изазваних ковидом-19 и скока цена метала које је рат у Украјини још више подстакао.

Пословање Сименс Гамесе је поклекло делом због кашњења производње и испоруке новог асортимана копнених турбина, што је навело већинског акционара, компанију Сименс Енерџи да достави понуду од 4,05 милијарди евра за куповину једне трећине удела који за сада није у његовом поседу.

Тржишна вредност Сименс Гамесе је пала 14,6 посто ове године у односу на пад конкурента и тржишног лидера у овој делатности, Вестата, од 7,7 процената.

Ово тржиште је високо концентрисано ван Кине – Сименс Гамеса, Вестас и ГЕ Рињуабл Енерџи са седиштем у САД заједно држе 70 посто тржишта у остатку света.

Nabavka sirovina i dalje veliki problem nemačkih proizvođača

Преузмите андроид апликацију.