Мање од месец дана пошто је Европска комисија (ЕК) дала зелено светло за употребу брашна од кућних цврчака у производима за исхрану људи, објављена је информација да је већ направљено и прво пиво, чији је један од састојака овај инсект.

На тржиште произвођачи могу да пласирају на стотине прехрамбених производа од инсеката, који су до сада били намењени искључиво за исхрану кућних љубимаца, али не и људи и домаћих животиња. На тој листи су и хлеб, пецива, кондиторски производи, супе, сосови, грицкалице.
Европски медији подсећају да је уредба донета на основу научног мишљења Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА). Став стручњака јесте да се у узгоју инсеката произведе стотинак пута мање емисије штетних гасова него код узгоја стоке за исту количину хране, пише портал „Агроклуб”. Такав прах (брашно) има и висок садржај протеина, извештава „Агронотис” и 60 до 70 одсто масних киселина и минерала.
Како се наводи, прво пиво од цврчака направљено је у Хрватској. Фабрике буба, које се налазе на Ветеринарском факултету у Загребу, постоје још од 2015, а они су се, према изјави власника, одлучили за нешто чега нема на отвореном тржишту како би могли да буду конкурентни.
Тако су направили – прво европско, односно хрватско пиво од цврчака. Сада имају и светло пиво које карактерише, како каже, одлична пена. Објаснио је и да производи на бази брашна од овог инсекта, посебно они слатки, не трпе превише овог састојка, тако да у пиво иде само пет посто тог брашна.
Он је рекао и да је узгој цврчака изузетно захтеван, тако да су морали да развијају и храну за њих како би имали уједначене компоненте, од којих су неки пословна тајна. Иначе, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО раније је саопштила да је узгој инсеката одржива алтернатива узгајању животиња у производњи хране за људе.
Њихова предност је што се могу узгајати на малом простору, на органским производима и својеврсном отпаду који се тако рециклирају. Троше мале количине воде и емитују мање гасова стаклене баште.
Још једна предност је што не представљају ризик за преношење зооноза, болести које се преносе са животиња на људе.
И поред тога, више од половине европских потрошача који су анкетирани изјаснило се да не желе у свом јеловнику инсекте. Већ сада многе потрошачке организације инсистирају на томе да таква храна буде јасно обележена.
Преузмите андроид апликацију.