Почетна > Бизнис
Бизнис

Програмери, извршиоци напада и дизајнери најтраженији у свету сајбер криминала

Програмери, извршиоци напада и дизајнери су најтраженије професије у заједници сајбер криминалаца, а задаци који се од њих траже укључују креирање малвера и фишинг страница за крађу идентитета, угрожавање корпоративне инфраструктуре, као и хаковање веб и мобилних апликација, показала је анализа компаније Касперски чији је тим проучавао тржиште рада на даркнету.
Фото: Pixabay/madartzgraphics

Анализирано је 227.000 огласа од 2020. до 2022. године, програмери су најтраженији стручњаци на даркнету и тражени су у 61 одсто огласа а међу њима највише се траже веб девелопери, који креирају разне интернет производе попут фишинг страница. Цењени су и креатори малвера, којима је у опису посла развој тројанаца, уцењивачког софтвера и слично.

Друго најтраженије занимање у свету сајбер криминала су извршиоци напада, ИТ стручњаци који спроводе нападе на мреже, веб апликације и мобилне уређаје, са 16 одсто свих огласа и од њих се махом траже акције које би компромитовале корпоративну инфраструктуру са циљем убацивања рансомwаре-а, крађе података или готовине директно са рачуна.

За дизајнере као трећу најтраженију струку објављено је 10 одсто огласа а од њих се углавном тражи да направе злонамерни производ, попут фишинг странице или писма које би било тешко разликовати од правог.

Izvršni direktor TikToka će svedočiti u SAD u okviru istrage o zaštiti podataka

Преузмите андроид апликацију.