Почетна > Свет
Свет

Прогнозе УН: Глобални привредни раст опашће на 1,9 одсто ове године

Прогнозе Ујединењених нација показују да ће глобални привредни раст знатно опасти на 1,9 одсто ове године, као резултат кризе са храном и енергентима изазваном ратом у Украјини, последицама пандемије ковида, високом инфлацијом и хитном ситуацијом по питању климатских промена.
Фото: Pixabay/geralt

Одељење УН за економска и друштвена питања саопштило је да је тренутно глобални економско успоравање „утицало на развијене и неразвијене земље, док се многи суочавају са ризиком од рецесије у 2023. години“, пренео је АП.

„Широко и озбиљно успоравање глобалне економије делује велико због високе инфлације, агресивног монетарног пооштравања и повецане неизвесности“, рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш у предговору извештаја на 178 страница.

У извештају се наводи да прогноза о економском расту од 1,9 одсто, што је смањење у односу на три одсто у 2022. години, један је од најнижих нивоа привредног раста у претходним деценијама.

Међутим, процењује се умерен пораст на 2,7о дсто у 2024. години, уколико инфлација постепено почне да се смањује, а економски удари почну да јењавају.

Према извештају УН, овогодишњи „раст је ослабио у САД, ЕУ и осталим развијеним економијама, као и остатку светске економије“.

Рецесија у Немачкој блажа него што је очекивано

 

Преузмите андроид апликацију.