Почетна > Свет
Свет

Продужење споразума о житу после 18.марта ако не буде приговора страна

Црноморска иницијатива за безбедан извоз житарица из украјинских црноморских лука биће аутоматски продужена након што истекне 18. марта ако не буде приговора укључених страна, преноси данас Ројтерс позивајући се на руске медије.
Фото: Танјуг/AP/Nina Lyashonok

Неименовани извор, упознат са детаљима преговора око споразума, рекао је руској агенцији ТАС С да до сада ниједна од укључених страна није наговестила повлачење.

Русија је у понедељак предложила да се споразум, којим се дозвољава безбедан извоз жита из украјинских црноморских лука продужи, али само на 60 дана од претходног обнављања, што је половина од рока предвиђеног Црноморском иницијативом, док су Уједињене нације обећале да це учинити све што је могуће да обезбеде да договор остане неизмењен.

Ако стране не буду имале примедби, договор це се наставити после 18. марта, рекао је извор за ТАС С. Извор је саопштио да временско трајање продужења није у овом тренутку битно.

Уколико се уговор продужи за 60 дана, он це наставити да важи након 18. марта, а након 60 дана једна од страна може покренути питање његовог раскида, додао је извор.

Црноморска иницијатива, коју су договориле Русија и Украјина уз посредовање УН и Турске прошлог јула омогућавала је, у условима руског напада на Украјину, безбедан извоз украјинских житарица из три црноморске луке. Споразум је продужен за 120 дана у новембру и истиче 18. марта.

Цене кукуруза и пшенице тренутно су под притиском очекивања да це се уговор о извозу украјинских житарица обновити, наводи Ројтерс.

Си планира телефонски разговор са Зеленским после сусрета са Путином

 

Преузмите андроид апликацију.