Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Продужава се изложба „Скулптура и звук”

Због великог интeресовања публике, изложба новосадског вајара Николе Мацуре „Скулптура и звук” у Музеј Војводине (Дунавска 37) биће продужена до 15. септембра.
Фото: Градске инфо

Сарадња Музеја Војводине и Николе Мацуре датира још од 2014. године када је овај уметник био један од учесника Ликовне колоније у знаку скулптуре од рециклираних материјала.

Још од тада овај скулптор радио на озвучавању инсталација насталих од делова са војног отпада. Тим одбаченим предметима он је пронашао нови смисао: тако је уместо рушилачке, присутна стваралачка  енергија.

„Чини се да је човеку данашњице то потребније него икад пре. Већину нас плаши и сам помен оружја јер га одмах повезујемо са снимцима језивих ратних разарања. На њима често ни не видимо пушке и митраљезе, али осећамо њихово злокобно присуство. Ипак, Мацурини „инструменти” у својој суштини акцентују бесмисао рата и наглашавају потребу за помирењем. Отуда они поручују: „Боље свирај – него да пуцаш!”. Мацурини „инструменти” не претендују да производе музику налик на класичне инструменте“, казала је Драгана Гарић Јовичић и додала:

„Звукови које они производе су пре импровизација која демонстрира да оружје може да има другу функцију, осим оне за које је направљено. На овој изложби публика може да види и уметникове скице и фотографије који документују дуг процес израде ових звучних објеката, као и да чују како музичари на њима свирају. Зато сви заинтресовани који нису чули као „звучи скулптура” имају прилику да то доживе у наредних месец и по дана“, изјавила је историчарка уметности.

Atheist i Suicidal Angels sa gostima u Novom Sadu, 7. septembra u Fabrici

Преузмите андроид апликацију.