Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Прођите кроз Нови Сад из претходна два века – ФТН открио пројекат „Виртуелно путовање Новим Садом“

Факултет техничких наука у Новом Саду објавио је видео пројекта „Виртуелно путовање Новим Садом“ у ком је приказана анимација са тродимензионалним моделом Трга слободе и ужег центра града.

Пројекат „Виртуелно путовање Новим Садом“ се ослања на приказ културног наслеђа и ширег историјског, друштвеног и културног контекста у којем су одабрани објекти настајали, бивали трансформисани и нестајали.

Анимација главног градског трга изведена је за четири временска слоја (1870-1970). Анимирани модели заснивани су на напредним технологијама, а посебна пажња је посвећена аутентичности амбијента трга у различитим периодима.

Значај пројекта огледа се у његовом научном доприносу у области студија наслеђа, са нагласком на примени дигиталних технологија у презентацији и очувању културног наслеђа, материјалног и нематеријалног.

Аутори пројекта су проф. др Ратко Обрадовић, проф. др Аница Драганић, доц. др Мариа Силађи, доц. др Ивана Васиљевић, доц. др Ненад Кузмановић, др Исидора Ђурић, Алекса Пауновић, Милан Мишчевић, Филип Мирчески, Александра Бобић, Милош Обрадовић, чланови Катедре за анимацију у инжењерству, Катедре за архитектуру и урбанизам и Катедре за теорије и интерпретације простора у архитектури и урбанизму, као и Зоран Маринковић и Олег Кнежевић.

Пројекат је подржан и суфинасиран од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Аутономна покрајина Војводина, Република Србија, у области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини у 2022. години.

UNS i FTN pozivaju zainteresovane za učešće na skupu Trendovi razvoja „Univerzitet pred novim izazovima“

Преузмите андроид апликацију.