Почетна > Србија
Србија

Продата зграда мисије СФРЈ у Њујорку за 50 милиона долара

Једна од најстаријих њујоршких вила, коју је 1946. године купила Југославија, продата је за 50 милиона долара у готовини, потврдила је компанија Даглас Елиман, највећа агенција за посредовање у некретнинама у Сједињеним Америчким Државама, преноси амерички лист „Вол Стрит Џурнал“.
Фото: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Агенција је објавила да је продала вилу у Њорку, резиденцију бивше југословенске мисије при Уједињеним нацијама, на престижној Петој Авенији на Менхетну, за пуну тражену цену од 50 милиона долара у готовини.

Продавац виле, коју је користила и Стална мисија Србије при УН, су пет држава наследница бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Србија, а вилу је купила компанија с адресом у Њујорку.

„Нови власник је управо купио значајан део историје Њујорка”, саопштио је Тристан Харпер, агент компаније Даглас Елиман који је закључио посао.

Он је напоменуо да је председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито „иако комуниста имао веома добар укус за некретнине“.

Вила је, према речима агента, први пут понуђена на продају 2017. а од тада је на тржишту и ван њега била у наредних неколико година.

У јуну 2021. Харпер је саопштио да је добијена понуда у готовини за куповину виле од 50 милиона долара и да су земље продавци постигле консензус око продаје.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је у фебруару, да на основу Анекса Б Споразума о сукцесија имовине некадашње СФРЈ у иностранству Републици Србији припада непуних 40 одсто новца од продаје зграде сталне мисије у Њујорку.

Према огласу за продају који је раније објављен, вила је саграђена на четири нивоа и има два кровна спрата, 18 соба, шест купатила и вински подрум.

То је била прва зграда с два електрична лифта, који су још у функцији.

У њој је сачуван оригинални ентеријер, а под заштитом је државе и града Њујорка од 1969. године.

У време Хладног рата, када је овде боравио и Тито, на врху је наводно била соба коју нико није могао да прислушкује, као и непробојни прозори према Петој авенији.

Зграда, углавном нетакнута деценијама, нема централну климу, а гас је искључен након пожара који је на електричним инсталацијама избио 2018, наводи „Вол Стрит Џурнал“.

Први власник објекта био је гувернер Лонг Ајленда Роберт Бикман Ливингстон, па се по њему здање назива и Бикманова кућа.

Касније је боравила и Емили Вандербилт Вајт, супруга Хенрија Вајта, некадашњег амбасадора САД у Француској и Италији, и једна од ћерки Вилијама К. Вандербилта, познатог индустријалца, чувеног по финансирању градње њујоршке Централне железничке станице.

Iz Evropskog parlamenta preciziraju: Sankcije Rusiji uslov za napredak pregovora

 

Преузмите андроид апликацију.