Почетна > Бизнис
Бизнис

Продаја удела Сбербанке у Фортенови прераста у аферу

Вест о продаја 43,4 посто власничког удела руске Сбербанке у Фортенова групи инвеститору из УАЕ Саифу Алкетбију изазвала је буру у Хрватској и поприма димензије афере о којој хрватски медији уживо извештавају.
Фото: Unsplash/Dmitry Demidko

Спербанка је саопштла да је продаја њеног удела у Фортенови завршена 31. октобра у складу са свим међународним правилима и стандардима без икаквог кршења и да је купац инвеститор из Уједињених Арапских Емирата.

„Целокупан износ смо примили 31. октобра, Сбербанка више није деоничар Фортенове и није с њом повезана ни на који начин. Фортенови желимо даљи успех у развоју на међународном тржишту. Обавештење о промени власништва послато је компанији у складу са законом и оно се мора изршити у року од 7 дана од тренутка трансакције“, наводи се у саопштењу руске банке.

Фортенова група је саопштила да нема појма о продаји, хрватска влада такође, а из Министарства спољних послова су рекли да чекају обавештење из Холандије у којој је седиште компаније која једина може да обави пренос власништва, преноси портал Индеx.

Из Фортенове су на упит једне хрватске тв станице да ли је нови сувласник ступио у контакт с кључним кредитором, америчким фондом ХПС, кратко одговорили да „према службеним информацијама којима располажемо до промене власништва Сбербанке над уделом у Фортенова групи није дошло“.

Премијер Андреј Пленковић, који је у посети Берлину, изјавио је овим поводом да је Хрватска пензионим фондовима дала сва одобрења за преузимање удела Сбербанке у Фортенови, а онда се део сувласника одлучио да не партиципира у тој трансакцији и она није реализована.

„Ово што се догодило сада је да Сбербанка није никога информисала…Видећемо уопште о коме се ради и да ли је стварни улагач овај који се сада појавио, да ли је трансакција законита. Ту морамо добро сагледати шта се догађа, па ћемо онда доносити одлуке. Нама је најбитније да компанија нормално функционише“, рекао је Пленковић, преноси Дневник.

Он није желео да одговори на питање да ли је Сигурносно-обавештајна агенција (СОА) знала за продају, али је додао се обавештајни систем укључио у причу.

Из СОА су се огласили саопштењем да „своја поступања и сазнања, из законских и сигурносних разлога, нису у могућности да износе“.

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић је рекао: „Могуће је да је споразум тог инвеститора и руских актера у овој причи склопљен и у Русији, ја то не знам. Међутим, сигуран сам да ће све наше институције испитати о чему се ту ради и ради ли се о покушају да се избегну санкције уведене Русији и њеним фирмама“.

Бивши власник Агрокора Ивица Тодорић такође је реаговао на вест о продаји удела Сбербанке у Фортенови оптужујући владу да је у свом саопштењу навела нетачне ствари.

Он је изјавио за хрватску тв станицу Н1 да није тачан навод владе да је сувласничка улога Сбербанке, као повериоца Агрокора, резултат пословних одлука бивше управе Агрокора, а не избор владе.

„Исправка нетачног навода! Сувласничка улога Сбербанке у Агрокору је резултат експропријације Агрокора која се догодила након злоупотребе положаја и овлашћења Пленковића! Све с разлогом да се изврши налог Пленковићевих наредбодаваца да преда стратешке националне интересе Републике Хрватске у корист Руса, Сбербанка и ВТБ банке“, рекао је Тодорић.

Вечерњи лист је пренео да је шеик Саиф Алкетби послао писмо управи Фортенове у којем је навео да је то јединствена компанија са значајним потенцијалом раста коју жели даље да развија заједно са свим осталим деоничарима.

„Моја визија је да припремим и изведем Фортенову на берзу у разумном року. Могу ли да вас замолим да наставите свој рад за добробит компаније уз примену најбољих начела корпоративног управљања? Радујем се личном сусрету у Загребу у врло скорој будућности“, пише у писму које је, како напомиње Вечерњи, Алкетби наводно послао управи Фортенове.

EIB: Podrška energetskoj bezbednosti Zapadnog Balkana

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке