Почетна > Бизнис
Бизнис

Привредници и банкари очекују инфлацију у границама циља

Финансијски сектор очекује да ће инфлација у мају наредне године износити 2,5 одсто, док привредници очекују нешто нижу инфлацију, на нивоу од 2,0 одсто, показује мајска анкета о инфлационим очекивањима.
Фото: Pixabay/Rade Dr.

Краткорочна и средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде, према резултатима анкете, крећу се у границама циља (три плус-минус 1,5 одсто), објавила је НБС.

Када је реч о средњорочним инфлационим очекивањима (за мај 2023. и 2024. године), она се код финансијског сектора, слично краткорочним, крећу око нивоа од 2,5 одсто, док су очекивања привредника нешто нижа и износе 1,7 одсто.

У НБС задовољни

НБС наводи да постигнута усидреност инфлационих очекивања доприноси повећању ефикасности монетарне политике у одржавању ниске, стабилне и предвидиве инфлације у средњем року, што је један од неопходних предуслова одрживог привредног раста.

Централна банка подсећа да, ради транспарентне комуникације с јавношћу, од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.