Почетна > Свет
Свет

Привредни раст Украјине 15,5 посто 2023. године?

Украјинска економија би требало да се стабилизује и да забележи раст од чак 15,5 одсто 2023. године, у зависности од војних дешавања у рату против Русије који је почео 24. фебруара, изјавила је министарка економије Јулија Свириденко у интервјуу за Ројтерс.
раст
Фото: Pexels/Pixabay

Свириденко, која је и први потпредседник украјинске владе, рекла је да владини званичници припремају макроекономске прогнозе уочи почетка преговора с Међународним монетарним фондом (ММФ) следећег месеца о новом програму кредитирања.

Она је навела да се тренутне владине прогнозе бруто домаћег производа за 2023. годину крећу од наставка пада за 0,4 процента до раста од 15,5 посто, након вероватног овогодишњег пада између 30 и 35 одсто.

Мада је одбила да прецизира колика би средства Украјина тражила од ММФ-а, Свириденко је рекла да би нови програм требало да буде „релативно велики“ и да се мора брзо договорити, јер би то помогло одобрењу средстава и од других кредитора и улило поверење инвеститорима.

Олег Устенко, виши економски саветник председника Володимира Зеленског, рекао је раније овог месеца да би зајам ММФ-а од 5,0 милијарди долара рочности од 18 месеци могао да послужи као сидро за већи пакет зајмова од 15 до 20 милијарди долара од других кредитора.

То је отприлике био износ који је гувернер украјинске централне банке Кирило Шевченко утврдио као циљани износ од ММФ-а, с роком отплате од две или три године, док стручњаци кажу да би тако велика сума за Украјину била далеко изнад ММФ-овог „лимита изузетног приступа“ кредитима.

Porasla potražnja i cena zlata zbog pada dolara

Преузмите андроид апликацију.