Почетна > Бизнис
Бизнис

Привредни раст Сингапура 7,1 посто у трећем кварталу

Привреда Сингапура је у трећем кварталу порасла по вишој стопи од првобитно процењене, због чега се влада нада да ће укупан раст у 2021. години бити око 7,0 одсто.
Фото: Unsplash/Lukas Träger

Бруто домаћи производ Сингапура порастао је 7,1 посто у трећем кварталу на годишњем нивоу, објавило је данас Министарство трговине и индустрије, преноси CNBC.

То је боље од прошломесечне прелиминарне процене раста овог министарства од 6,5 процената међугодишње, али је спорије од стопе привредне експанзије од 15,2 одсто међугодишње, која је забележена у другом тромесечју.

На кварталној основи, према десезонираним подацима, сингапурска економија је порасла за 1,3 процента у периоду јул-септембар 2021.

Министарство трговине и индустрије је такође ревидирало своје процене раста БДП-а за 2021. на око 7,0 одсто у односу на претходну прогнозу, када је очекивало раст у распону између 6,0 и 7,0 процената.

За наредну годину, пројектује се раст од 3,0 до 5,0 одсто, саопштило је министарство.

У саопштењу се такође упозорава да би дуготрајнији поремећаји у ланцима снабдевања уз јачи раст потражње, као и растуће цене енергената, могли да доведу до даљег повећања инфлације.

Базна инфлација у овој земљи је достигла 1,5 посто у октобру на годишњем нивоу, што је њен највиши скок у последње скоро три године, показали су званични подаци објављени у уторак.

Gasprom će pokriti trećinu rastuće svetske potrošnje gasa

 

Преузмите андроид апликацију.