Ових дана ратари на њивама у Панчеву и околини имају доста посла. Приводи се крају прихрана пшенице, а у току је и припрема земљишта за пролећну сетву. Наредних дана, ако време послужи, кренуће сетва јарих стрних жита, највише јечма, а у првој декади марта креће и сетва шећерне репе.
Временске прилике ове зиме погодовале су усевима у јужном Банату.
У току је прихрана пшенице која заузима 21 хиљаду 650 хектара. Произвођачи који су одлучили да у једном наврату заврше прихрану посао приводе крају. Они који планирају и другу најбоље је да то обаве крајем марта или почетком априла у зависности од стања усева и временских прилика, кажу у Институту Тамиш и истичу важност провере количине ђубрива у земљишту пре прихране.
„И када је ђубриво било релативно јефтино најскупље ђубрење је било напамет, а сада када су ђубрива, поготово азотна поскупела, наравно да је сасвим оправдано да се та количина провери. Наша препорука је да количина азота буде око 120 килограма по хектару“, каже Јан Бабка, дипл.инг. пољопривреде.
У току су и припреме за пролећну сетву.
„Ових дана ако време послужи кренуће сетва јарих стрних жита, највише јечмова. Један добар део газдинстава је почео такозвано затварање зимске влаге машинама за спремање земљишта. У првој декади марта обично креће и сетва шећерне репе и то су послови који сада предстоје“, објашњава Бабка.
За сада временске прилике погодују биљкама али не би ваљало да након пораста дневних температура дође до већег захлађења , поготово крајем марта када вегетација крене и биљке губе отпорност на ниске температуре, кажу у Институту Тамиш.
Преузмите андроид апликацију.