Почетна > Србија
Србија

Приоритет трајно збрињавање угрожених

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са комесаром за избеглице и миграције Србије Наташом Станисављевић са којом се сагласила да је приоритет трајно збрињавање угрожених особа.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Саговорнице су разговарале о реформским активностима које су обухваћене надлежношћу комесаријата, а у оквиру преговарачког кластера 1 – Основе, као и о реализацији програма ЕУ намењених помоћи избеглицама, мигрантима, тражиоцима азила и интерно расељеним особама.

Посебно су разматрале сарадњу у три највеће области, а то су Регионални програм стамбеног збрињавања избеглица, унапређење услова за боравак миграната са Блиског истока и рад на побољшању система азила и миграција и подршци интерно расељеним лицима, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.

Јоксимовић је нагласила да и као национални ИПА координатор подржава све пројекте који се финансирају из бесповратних средстава ЕУ, а који су усмерени на трајно решавање стамбених проблема избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Навела је да је до сада за те сврхе уговорено 122,4 милиона евра за више од 7.000 стамбених решења.

„Посебно је важно да у наредном периоду заједнички додатно радимо на унапређењу положаја интерно расељених са Косова и Метохије и на подршци њиховом одрживом повратку кућама“, рекла је министар.

Станисављевић је посебно истакла сарадњу у области азила и миграција и указала на значај реализације пројеката којим се обезбеђују услови за боравак и добровољни повратак миграната са Блиског истока.

Нарочито је подвукла значај пројеката које финансира ЕУ усмерених на помоћ малолетним мигрантима, а пре свега њиховом здравственом збрињавању.

У саопштењу пише да су анализирани сви заједнички пројекти од 2014. године које је Министарство за европске интеграције програмирало, а Јоксимовић, као национални ИПА координатор, потписала у вредности од 177 милиона евра.

Министар и комесар закључиле су да су сви ови програми и пројекти значајно допринели збрињавању угрожених, решавању најважнијих социјалних проблема тих категорија људи и сагласиле се да додатно унапреде координацију и сарадњу двеју институција.

Petković: Kurtiju je povređena sujeta i ranjen ego

 

Преузмите андроид апликацију.