Почетна > Свет
Свет

Принц Хари и Меган Маркл биће позвани на крунисање краља Чарлса

Принц Хари и његова супруга Меган Маркл биће позвани на крунисање краља Чарлса III, а организатори планирају да ће они бити присутни на овом историјском догађају, открива британски таблоид Сан.
Фото: Танјуг/Kirsty O’Connor/Pool Photo via AP, File

Према сазнањима британског листа, претпоставља се да ће пар бити на церемонији 6. маја, упркос страховима да би могли да засене историјски тренутак „незгодним поновним породичним окупљањем“.

Краљевска породица се још увек опоравља од скандала због објављивања аутобиографске књиге принца Харија „Спаре“ у којој је открио неке од најинтимнијих детаља из свог живота и живота краљевске породице, укључујући и ривалство са принцом Вилијамом.

Упућени у организацију церемоније рекли су за „Сан“ да из Бакингемске палате није било никаквог сугестија да се Хари и Меган искључе из тродневног догађаја којим ће бити обележено крунисање Чарлса III.

Уз позивнице за 90-минутну Вестминстерску опатију, које би требало да буду послате овог месеца, добро упућен извор каже да ће војвода и војвоткиња од Сасекса бити на листи од 2.000 гостију краљевске породице, међу којима су бројни светски лидери и високи званичници разних земаља.

„Они ће дефинитивно бити позвани, а ми се базирамо на претпоставци да ће доћи,“ рекао је за британски таблоид један од службеника укључен у планирање крунисања.

Он је додао да се нада да ће пар стићи у Велику Британију пре 6. маја, како би се избегло да „први неугодни сусрет са породицом одвуче пажњу од историјског дана“.

Како је навео, у тродневној церемонији биће уприличена серија поворки, а краљ ће се два пута појавити на балкону палате.
Након службе, новокрунисани краљ и краљица супруга учествоваће у великој свечаној паради познатој као крунидбена поворка.

Церемонија крунисања краља Чарлса Трећег биће одржана 6. маја 2023. године у Вестминистерској палати, а поред њега биће крунисана и његова супруга краљица Камила.

Краљ Чарлс Трећи преузео је престо после недавне смрти краљице Елизабете Друге.
Ово ће бити прва церемонија крунисања после 70 година, када је у јуну 1953. престо преузела Елизабета Друга.

Velika Britanija planira da Vagner grupu proglasi terorističkom organizacijom

Преузмите андроид апликацију.