Почетна > Бизнис
Бизнис

Прилика за даљи раст трговинске размене

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да очекује данас и сутра добре разговоре руских и српских компанија и нове прилике за повећање трговинске размене у области пољопривреде.
Фото: Pexels/freestocks.org

„После потписивања споразума о трговинској размени са Руском федерацијом, трговинска размена у сектору аграра је са 100 милиона долара порасла на 480 милиона долара“, рекао је Недимовић на отварању Агроиндустријског форума Русије у Београду.

Он је додао да су многе иностране фирме, пре свега из ЕУ, које нису имале приступ руском тржишту покушале да злоупотребе споразум, али да је то успешно спречено.

„Похапсићемо све који се тиме баве, јер морамо да заштитимо споразум који нам омогућава да више од 90 одсто роба извозимо у Русију без царина“, рекао је заменик министра пољопривреде Сергеј Левин оценио је да трговински односи две земље стабилно развијају и расту у свим областима, укључујући пољопривреду.

„Имамо велики потенцијал за даљи развој трговине, а томе доприноси постојање политичке воље, историјске везе наших народа и климатски услови који владају у Русији. Даљем расту трговинских веза допринеће данашњи догађај и присуство водећих руских компанија у области агроиндустрије“, изјавио је Левин.

Додао је да је током трајања тродневног Форума планирано више од 200 разговора компанија двеју земаља.

Потпредседник Привредне коморе Србије Мирољуб Алексић рекао је да је Русија један од највећих спољнотрговинских партнера Србије и да је робна размена пре пандемије прешла три милијарде долара.

Додао је да је прошле године наш извоз у Русију достигао 4,15 милијарди долара, а увоз из Русије прешао две милијарде.

„Додатни импулс томе биће потписивање спољнотрговинског споразума са Евроазијском економском унијом, што ће нам омогућити извоз на још веће тржиште него што је руско“, оценио је Алексић.