Почетна > Свет
Свет

Пригожин оптужио Француску да стоји иза атентата на руског званичника

Оснивач руске приватне паравојне организације „Вагнер“ Јевгениј Пригожин оптужио је данас Француску да стоји иза покушаја убиства једног руског званичника који је рањен у експлозији пакета бомбе у Централноафричкој Републици.
Фото: Pixabay/jackmac34

Пригожин, блиски савезник руског председника Владимира Путина, написао је на Телеграму да је руски званичник Дмитриј Сити, пре него што је изгубио свест, успео да каже да је видео белешку: „Ово је за тебе од свих Француза, Руси ц́е изац́и из Африке“.

Пригожин је рекао да је већ предложио Министарству спољних послова Русије да покрене поступак за означавање Француске као државе која спонзорише тероризам, као и за темељно истраживање терористичких метода Француске и њених западних савезника – САД и других, пренео је Ројтерс.

Русија је послала додатне трупе у Централноафричку Републику (ЦАР) у децембру 2020. на позив владе те државе којој су пред изборе претиле побуњеничке групе.

Руанда и Русија послале су војну помоћ да би помогле влади да успостави мир, док су се снаге безбедности и мировне снаге УН бориле с побуњеницима који су заузели градове.

Медији су тада пренели оцене да Москва слањем трупа у ЦАР покушава да надмаши Париз и прошири свој утицај у Африци користећи изборе у бившој француској афричкој колонији.

Preminuo Siniša Mihajlović: Fudbalska legenda koja je donela titulu u Novi Sad

Преузмите андроид апликацију.