Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Прича о вили у улици Васе Стајића 1 (ФОТО/ВИДЕО)

Једна од значајних културних установа у Новом Саду свакако је и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, и налази се на почетку улице Васе Стајића, под бројем један.

Велелепна кућа у којој се налази ова галерија грађена је 1923. године, као породична вила Ђорђа Радуловића, по пројекту познатог новосадског архитекте Филипа Шмита.

Невелика површина угаоне парцеле максимално је искоришћена, па се на том месту нашао објекат сложене и необичне основе. Како се парцела налази на терену који је под благим нагибом, вила је повучена у односу на уличну регулацију. Улаз се налази на угаоној, засеченој страни објекта, а на крилима поред улаза налазе се високи правугаони светларници. У средишњем делу, на спрату, а изнад улаза у вилу, налази се пространа тераса.

Иза пространог предворја налази се велики хол, са два степеништа. Са леве стране налази се веће, репрезентативније степениште, док је са десне стране споредно, кружно степениште. Од главног улаза право напред је пространа осмострана сала из које се излази на дворишну терасу.

Данас се у овој вили налази Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића. Ова галерија за јавност је отворена 1974. године и одмах је постала културна институција која је на више начина обогатила културни живот града.

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића у своју делатност укључује мноштво активности из свих сегмената музејске делатности, са намером да публици приближи уметност генерације уметника који су обележили ликовну сцену педесетих и шездесетих година 20. века.

Bela krstarica u centru Novog Sada – Banovinski kompleks (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.