Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Прича о Палати Ватикан у Новом Саду (ВИДЕО)

Најмлађи објекат у новосадској Католичкој порти је стамбено пословна палата Ватикан. Градња овог монументалног објекта започета је 28. марта  1930. године, по пројекту бившег начелника Дунавске бановине Даке Поповића, а радови су завршени за само осам месеци.

Инвеститор је била Римокатоличка црквена општина, а трошкови изградње износили су за оно време импресивних 9 милиона динара. Зграда поседује стилске одлике позног историзма што доприноси чињеници да се добро уклопила у амбијент старог језгра.

Фото: Градске инфо

Стамбено пословна палата Ватикан, налази се на северној страни Католичке порте, на месту четири куће, које су за потребе градње палате порушене. Површина објекта износи 22.400 м2, а у њој су изграђењне 242 просторије. У овој велелепној троспратници смештено је 24 модерних локала, осам четворособних, 15 трособних и три двособна стана. Станови су пространи, са великим собама, балконима и терасама.

Основе станова и комуникација рађене су по узору на стамбене палате из времена пре Првог светског рата.

У време када је завршена, била је једна од првих блоковских целина у граду.
Фото: Историјски архив Града Новог Сада

Добру урбанистичку поставку Дака Поповић је искористио да попуни југоисточну ивицу трга. Својом површином зграда захвата Католичку порту, улицу Мите Ружића и улицу Лазе Телечког.

Узбуркани ритам фасадних детаља дају објекту згуснуту структуру. Низом полукружно завршених отвора локала наглашена је партерна хоризонтала, док су изнад њих спратови вертикално обухваћени јаким испустима и еркерима, на неким местима повезани терасама, са зиданим оградама.

Фото: Градске инфо

Како се у многобројним локалима данас налазе кафићи и посластичарнице, од којих су неки познати у целом Новом Саду, па и шире, амбијентални простор палате Ватикан, у комбинацији са лепо уређеним тргом Католичке порте, посетиоцима пружа могућност да уживају у мирном и складном простору.

Da li znate koja je prva moderna zgrada u Novom Sadu? (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.