Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Прича о лубеници и њеном породичном култу која вам је сигурно позната

Испричаћу вам кратку причу о лубеници коју сте и ви сигурно некад доживели.
Фото: Unsplash/Floh Maier

Кренула је сезона лубеница и породично сте кренули у потрагу за сласном летњом посластицом на Кванташ или неку другу новосадску пијацу.

С великим узбуђењем и припремљеном стратегијом бирања, дошли сте на пијачну тезгу и схватили да је избор као по обичају превелик.
Фото: Градске инфо

Отац као изабрани вођа похода, отпочео је куцкање по бостану у нади да ће пронаћи тај одговарајући звук као одговор на унутрашње питање, где се налази та права лубеница?

Док он пробира, остатак породице гледа и упија овај својеврстан перформанс као и размену информација између њега и пијачног продавца.

Међутим, ту је замка у коју упадају и најискуснији бирачи, а то је погрешна процена на основу облика и величине тог пругастог поврћа.
Фото: Градске инфо

Као сваки продавац са друге стране тезге, и овај искусно убеђује како је баш та лубеница за коју се наш јунак у причи ухватио, најбољи избор од свих осталих и као додатну проверу исекао троугао на кори као валидан узорак.

Наравно ти си тај који проба троугласти узорак и на основу твоје процене тата купује лубеницу.
Фото: Unsplash/Rajesh Rajput

Примопредаја је завршена, а ти од среће поскакујеш док „ћале“ тегли бостан од једанаест килограма до куће.

Како домаћински обичаји налажу, лубеница се оставља у неки дубок лавор или каду са хладном водом, јер се тако најбоље хлади.

Коначно је дошао тренутак да се ова летња посластица проба, сви сте се окупили око стола и чекате то званично отварање, када ће наравно опет јунак наше приче, распорити лубеницу.
Фото: Unsplash/Олег К

Моменат који сви жељно ишчекују јесте то божанствено пуцкетање две савршене половине уз класичне коментаре како је свежа, сласна и мирисна и како су тата и његов дегустатор изабрали најбољу лубеницу.

Док пребирате коштице, с неверицом и дивљењем је једете и мислите како је могуће да толико сласти у једном поврћу има.
Фото: Unsplash/Levi Meir Clancy

Novosadsko brdo sa 214 stepenika od kojeg zastaje dah (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.