Додавање соли је од суштинског значаја да би се постигао укус у многим јелима, али превелика количина може озбиљно пореметити равнотежу укуса. Ако сте случајно ставили превише соли, не брините, постоји неколико трикова који могу помоћи да се ситуација исправи.
Иако је увек најбоље пратити упутства за рецепт и пажљиво мерити количину соли, сви понекад грешимо. Ако сте случајно погрешили, следите ове савете.
Пробајте мало шећера
Понекад додавање прстохвата белог или смеђег шећера може учинити чуда. Слатко и слано су комбинација која често балансира укус јела. Такође, можете користити заслађиваче као што је јаворов сируп да бисте ублажили вишак соли.
Додати кромпир
Један од најпознатијих трикова за поправљање пресланих јела је додавање кромпира. Једноставно ставите неколико коцкица сировог кромпира у супе, варива или слична јела. Кромпир ће апсорбовати вишак течности, укључујући со, и помоћи у смањењу сланости.
Додајте киселине
Кисела храна као што је сок од лимуна или лимете, као и јабуково сирће, могу смањити интензитет сланости. Исто тако, производи на бази парадајза, као што су сос или паста, могу помоћи јер парадајз природно садржи киселине које уравнотежују укус.
Користите зачине и кремасте састојке
За јела попут варива или мусаке можете додати састојке попут павлаке, свежег сира или авокада. Ови кремасти додаци не само да помажу у ублажавању сланости, већ доприносе и богатству укуса.
Преузмите андроид апликацију.