И најискуснији греше.
Не каже се без везе да треба имати руку за додавање соли у храну, јер није лако посолити је тако да свима буде укусна.
Чак и најбољи кувар може да погреши, односно да пресоли оброк и претвори га у нешто нејестиво.
Добра вест је да има спаса – доносимо пет савета који могу помоћи у таквој ситуацији:
Додајте кромпир у храну
Бакиним саветима увек се највише верује и заправо је највећа вероватноћа да су и најефикаснији. Она би вам одмах рекла да ољуштите и насечете кромпир на коцке и ставите га у пресољену храну, а након што се скува, извадите га. Одлично делује код пресланих супа или варива, односно свих јела са доста течности.
Клин се клином избија, или со – шећером
Ако немате кромпир при руци, послужиће шећер. На кашичицу ставите грудвицу шећера и пустите да се отапа у супи или сафту неколико секунди. Пазите да се шећер не отопи до краја или да вам кашика шећера не упадне у умак, јер то неће поправити укус него ће га покварити.
Кора хлеба
Корицу одстајалог хлеба натопите у умак на неколико минута да упије вишак соли.
Исперите водом
Ово решење је најефикасније за месо и поврће кувано на пари. Намирнице ставите у шерпу и туширајте их водом док не исперете со. Потом исцедите воду.
Поврће ће испасти мање хрскаво, а месо мање мекано, али жртва ће се исплатити јер неће бити бљутавог укуса.
Мало павлаке или воће
Ако ваш рецепт допушта, покушајте у јело да додате мало павлаке или воћа како бисте добили укусе супротне укусу соли и тако ублажили њен вишак.
Преузмите андроид апликацију.