Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пресолили сте храну? Пет савета како да брзо поправите ситуацију и не бацате ручак

И најискуснији греше.
Фото: Pixabay/Bruno-nO

Не каже се без везе да треба имати руку за додавање соли у храну, јер није лако посолити је тако да свима буде укусна.

Чак и најбољи кувар може да погреши, односно да пресоли оброк и претвори га у нешто нејестиво.

Добра вест је да има спаса – доносимо пет савета који могу помоћи у таквој ситуацији:

Додајте кромпир у храну

Бакиним саветима увек се највише верује и заправо је највећа вероватноћа да су и најефикаснији. Она би вам одмах рекла да ољуштите и насечете кромпир на коцке и ставите га у пресољену храну, а након што се скува, извадите га. Одлично делује код пресланих супа или варива, односно свих јела са доста течности.

Клин се клином избија, или со – шећером

Ако немате кромпир при руци, послужиће шећер. На кашичицу ставите грудвицу шећера и пустите да се отапа у супи или сафту неколико секунди. Пазите да се шећер не отопи до краја или да вам кашика шећера не упадне у умак, јер то неће поправити укус него ће га покварити.

Фото: Pixabay/mkupiec7
Кора хлеба

Корицу одстајалог хлеба натопите у умак на неколико минута да упије вишак соли.

Исперите водом

Ово решење је најефикасније за месо и поврће кувано на пари. Намирнице ставите у шерпу и туширајте их водом док не исперете со. Потом исцедите воду.

Поврће ће испасти мање хрскаво, а месо мање мекано, али жртва ће се исплатити јер неће бити бљутавог укуса.

Мало павлаке или воће

Ако ваш рецепт допушта, покушајте у јело да додате мало павлаке или воћа како бисте добили укусе супротне укусу соли и тако ублажили њен вишак.

Zasladite kafu bez dodavanja šećera

Преузмите андроид апликацију.