Почетна > Србија
Србија

Препоруке за смањење потрошње су предлог и апел, а не обавеза

Нема никаквих планова рестрикција, неће бити одлагања почетка грејне сезоне, држава ће обезбедити довољно енергије и енергената и за привреду и за домаћинства, а препоруке Министарства о смањењу потрошње енергије донете су како бисмо дали мање новца за увоз струје током зиме, изјавила је Јованка Атанацковић, државна секретарка Министарства рударства и енергетике.
Фото: Pixabay/0fjd125gk87

„Министарство је дало препоруке, које су баш то – препоруке. Ништа од тога није обавезујуће, нема санкција ако се не поштују. То је предлог Министарства и апеловали смо и на државну управу, јавна предузећа, локалне самоуправе да направе свој план смањења потрошње. Наравно да су изузете су предшколске установе, вртићи, школе, болнице, домови за стара лица и све друге установе у оквиру образовне и научноистраживачке делатности, као и установе здравствене и социјалне заштите. Препоруке за домаћинства такође неће утицати ни на чији комфор, нити ће смањити квалитет живота. То су свакодневне ствари које могу да допринесу смањењу потрошње, а додатно смо се определили за финансијску стимулацију уместо кажњавања, па ће тако домаћинства чији рачуни буду нижи у односу на исти месец претходне године добити додатни попуст“, рекла је она.

Атанацковићева је поновила да држава чини све да обезбеди довољне количине енергије и енергената и да неће бити одлагања почетка грејне сезоне нити ресктрикција.

„Нисмо ниједног тренутка говорили о одлагању грејне сезоне, нити о рестрикцијама. Уколико уштедимо 15 одсто сваког месеца, на годишњем нивоу то значи да ћемо анулирати увоз. Нико не прича о смрзавању, рестрикцијама, одлагању грејне сезоне, већ да пробамо да променимо своје навике и однос према електричној енергији. То су мали кораци који доприносе смањењу потрошње, а не утичу на безбедност или комфор“, рекла је она.

Од октобра додатни попусти за оне који штеде струју

Преузмите андроид апликацију.