Почетна > Србија
Србија

Премијерка Србије говориће вечерас на комеморативној академији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић говориће данас на комеморативној академији у Народном позоришту, поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године.
фото: Танјуг/Сава Радовановић

Академија почиње у 20 сати, а обезбеђен је директан пренос на Другом програму Радио телевизије Србије.

Погром Срба на КиМ 17. марта 2004. године био је заправо други велики погром који су Албанци починили, после бомбардовања Србије, односно СРЈ 1999. године.

Током јуна 1999, поред присуства међународних снага, изгнано је приближно четврт милиона Срба и других неалбанаца.

Као повод за очигледно дуго припреману операцију новог етничког чишћења Срба у јужној покрајини, послужила је трагедија тројице албанских дечака који су се удавили у реци Ибар.

У албанским медијима на КиМ лансирана је лажна вест да су српска деца јурила тројицу албанских дечака који су, због тога, били присиљени да скоче у Ибар и удавили се.

За само неколико сати наступила је општа антисрпска хистерија и прави лов на све српско, а све то пред очима међународне заједнице и војницима КФОР-а.

Погинуло је 19 људи, а повређено више од хиљаду људи, 4.012 Срба протерано је са својих вековних огњишта, 935 српских куца је уништено, 35 цркава, манастира и конака, од којих неки средњовековни, су спаљени и порушени. Етнички је очишћено шест градова и девет села.

На КиМ вратило се свега два одсто Срба који су прогнани од 1999. године.

 

Martovski pogrom, 18 godina kasnije

Преузмите андроид апликацију.