Почетна > Србија
Србија

Преко 100.000 студената се пријавило за студентске картице

За студентску картицу, која студентима обезбеђује разне погодности и попусте, пријавило се до сада укупно преко 100.000 студената, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Он је казао да је та картица од јуче активна и да се добија у банци Поштанска штедионица.

„Те картице се отварају, односно добијају од банке Поштанска штедионица. Оне не само да су платне, него нема ни трошка отварања и одржавања рачуна, а још плус сваки студент добија на поклон и 1.000 динара од штедионице одмах на дан отварања рачуна“, казао је Мали за телевизију Прва.

Министар је подсетио да право на ту картицу, која је била и захтев удружења студената, имају сви студенти државних и приватних универзитета и академија у Србији и да су потписани уговори са 47 фирми које студентима омогућавају попусте који се крећу и до 30 одсто.

Мали је прецизирао да Ер Србија студентима нуди 10 одсто попуста на авионске карте, Србијавоз 20 одсто попуста за студенте за возне карте, Путеви Србије два одсто попуста на путарине, док Синеплекс биоскопи дају попуст од 15 одсто.

„Ту су и супермаркети, хипермаркети, осигуравајућа друштва, ауто школе, ресторани, теретане, а студенти су добили и 15 одсто попуста од Скијалишта Србије на ски-пасове уколико покажу своју студентску картицу“, навео је он.

Потпредседник Владе Србије је нагласио да држава брине о својим младима, јер је то будућност наше земље и додао да ће већ до краја наредне седмице бити исплаћено и по 10.000 динара свим средњошколцима у Србији .

„У септембру смо подигли и плате 5,5 одсто нашим запосленим у просвети, а следи и још једно повећање сада за месец дана, у јануару од 10 одсто. Дакле, тиме показујемо колико нам је то важно, тиме показујемо колико улажемо у образовање и тиме показујемо бригу према нашим младима“, казао је Мали.

Он је навео и да је јуче 1. децембра исплаћено по 10.000 динара социјално угроженим категоријама становништва којих је 212.000, а да је дан пре тога на рачуне 1,65 милиона пензионера легло по 20.000 динара.

„Све што смо обећали испунили смо. Економија нам стоји никад боље него данас. Наша привреда и даље расте. На рачуну данас имамо скоро пет милијарди евра. Остварујемо боље резултате од плана и зато хоћемо да покажемо бригу према нашим грађанима“, казао је Мали и нагласио да је у ове четири године, држава као помоћ привреди и грађанима издвојила 9,4 милијарди евра из буџета.

Вучевић: На изборима ће грађани одлучивати о будућности и опстанку Србије

Преузмите андроид апликацију.