Почетна > Србија
Србија

Предузете превентивне мере за заштиту од поплава

Начелник Сектора за ванаредне ситуације Лука Чаушић и директор „Србијаводе“ Горан Пузовић оценили су данас за Танјуг да Србија спремно дочекује најављене велике падавине и да су предузете превентивне мере.
Фото: WikimediaCommons/Philh-591

Чаушић је истакао да је превенција кључна и да је то једини испараван приступ.

„Нема места паници систем мора да одрерагује два, три дана раније да бисмо спремно дочекали евентулане поплаве. Јуче смо упутили упозорења комадантима штабова на терену, односно председницима општина и градоначелницима да обрате пажњу на места где може доћи до проблема, да провере капацитете за реаговање и припреме адекватне машине и поставе их близу чепова где може да дође до запушења“, рекао је Чаушић.

Додао је да су припадници Сектора за ванредне ситуације на терену, да обилазе становништво које потенцијално може бити угрожено и дају му савете.

„Сектор за ванредне ситуације је ту да пружи помоћ људима који живе и у објектима који нису у систему“, рекао је Чаушић.
Истакао је и да је дугорочно битно да превентива буде приоритет.

„Један динар уложен у превентиву, спасава седам оних након ванредних догађаја. Изазови су све већи и као друштво морамо да будемо спремни јер ће климатских промена бити више и зато морамо да радимо на унапређењу система заштите и спасавања“, казао је он.

Пузовић је рекао да је ситуација за сада мирна и да се сутра очекује озбиљнији пораст водостаја.

„Хидрометеролошки завод је повећао количину падавина па се у Црној Гори очекује између 100 и 150 милилитара по метру квадратном, на Косову више од 100 милилитара, а у Србији 40 до 80 милилитара кише. Из свих тих разлога смо преузели превентивне мере и спроводимо све што је потребно на терену да заштитимо део Рашке, Новог Пазара, Тутина, Сјенице, Прибоја, то је оно што ће бити у фокусу“, казао је Пузовић.

Казао је и да Србију нови поплавни талас поново чека на подручјима која сувећ била погођена.

Напомиње да је добро што је држава брзо реаговала и у том смислу додаје да су Србијаводе добиле неких 150 милиона динара за хитну реакцију на подручју Рашке, Новог Пазара, Тутина и Сјенице за отклањање последица од првих поплавних таласа.

Са друге стране за Нови Пазар је спремљен велики пројекат, наводи Пузовић и прецизира да се ради о уређењу корита Рашке, Јошанице и Трнавице у дужини од седам километара.

Наводи да је јавни позив требало да буде негде до Нове године расписан и да се чека да се то брзо уради и да се уђе у радове.

„У прошлом поплавном таласу нисмо имали поплаве тамо где имамо објекте, ни један објекат, ни један насип није оштећен. Дешавало се на местима где су људи правили куће како су хтели, где нема грађевинских дозвола, немају решене комуналне проблеме“, казао је.

Пузовић наводи да се очекују два вида поплава – урбане и бујичне.

„Наш задатк ће бити да реагујемо и радимо на превенцији“, додаје.

Што се тиче Тутина, како каже, биће одрађена санација корита које је оштећено.

Тренутно се ради са локалном самоуправом на новом пројекту за интегралну заштиту Тутина, а у Пријепољу постоје четири пројекта која се раде.

Како каже Пузовић, ту је дошло до застоја због планске документације и нерешених имовинско-правних односа.

Очекује се да се до августа реше ти папиролошки проблеми.

Пузовић наводи и да су од јуче уведене оперативне мере људи из Сектора за ванредне ситуације, Србијавода и свих лоикалних самоуправа су на терену.

„Покривена су сва слаба места која смо препознали у претходном периоду, проверавамо људе, опрему, све оно што ће омогућити да неки вид одбране од поплава сроведемо успешно“, закључио је Пузовић.

Begović: Dodeljeno 1.200 nagrada učenicima iz Fonda za mlade talente

Преузмите андроид апликацију.