Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Представници кајакашких клубова: Веслачко-кајакашка стаза у Новом Саду је потребна

Представници новосадског веслања и кајака истичу да ће изградња веслачке стазе на Шодрошу професионалним спотистима омогућити да тренирају на врхунском нивоу, али да ће бенефит за грађане Новог Сада бити вишеструки.
Фото: Градске инфо

Како кажу, Нови Сад ће добити спортско- рекреативни центар, којих има Европи, који ће бити нешто слично као што је Ада Циганлија у Београду

Председник кајакашког клуба Војводина Бора Сибинкић рекао је да идеја о веслачкој и кајакашкој стази у Новом Саду то није од сада и јуче већ је то план од пре 30, 40 година.

„Лично сам око 30 година у овом спорту. У Новом Саду смо у последњих 15 година у топ пет спортова. Не постоји првенство света, Европе где ми не учествујемо у финалима или освајамо медаље. Задње три олимпијаде смо учесници у кајакашком делу такмичења. Што се тиче тренажног процеса веслачко-кајакашка стаза у Новом Саду би нама била изузетно потребна јер ми у нашој земљи немамо борилиште као остали спортови. Да то пластично представим, ми играмо кошарку на ливади где смо закуцали два обруча на два дрвета и тако се бавимо спортом. Веслачко кајакашка стаза у Новом Саду је потребна“, рекао је Сибинкић.

Сибинкић истиче да се они такмиче на кајакашким стазама по Европи и свету и да би волели да имају имају и у Новом Саду.

„То није само веслачко-кајакашка стаза, већ ће бити урађен један спортско- рекреативни објекат који садржи многи пратећих садржаја и која омогућава великом броју људи да се бави рекреативно спортом. Ми тренутно такво борилиште немамо и плаћамо да идемо ван земље да бисмо тамо вежбали. То је немерљиво и заиста је значајно“, додао је Сибинкић.

Председник кајак клуба Лиман из Новог Сада Горан Поганчев наводи да ће веслачка стаза бити значајан помак у историји веслачког спорта у Новом Саду.

„До сада смо веслали на водама које имамо овде и на Дунаву и на Шодрошу. Веслачка стаза са регулисаним водостајем, она која је продубљена, измуљена, урађена по свим стандардима Међународне кајакашке организације ће свакако бити значајан помак у развоју врхунског веслачког спорта и осталих пратећих грана, као што су рекреација и туризам. На једном међународном веслацком такмицењу, има око 400 такмицара плус пратеце екипе. То је важан део развоја и туризма и јако важан део промоције Новог Сада и то са једном веслачком стазом, урађеном по европским стандардима. Од тога не добијају само клубови него и Град“, рекао је Поганчев.

„Циљ изградње једне квалитетне веслачке регатне стазе по свим стандардима који прописује Међународна кајакашка федерација, омогућује Новом Саду као граду домаћину да конкуридде или за неки Светски куп, светско или европско првенство које привлачи јако велики број такмичара, тимова али и публике“, додаје Поганцев.

Како каже, сви који вежбају овде на Шодрошу на изградњу нове веслачке стазе једва чекају јер ће имати врхунске услове за тренинг.

„Само клуб Лиман има око 100 такмичара, Војводина исто тако, а затим веслачки клуб Данубиус са традицијом од преко 100 година много би значило да имају регатну стазу. Дунав је међународна пловна река, све је више бродова, чамаца, скутера и то све отеава тренинг“, закључио је Поганчев.

GUP nam otvara vrata za mnoga prvenstva u kajaku (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.