Почетна > Србија
Србија

Представљене поштанске марке: 115 година дипломатских односа Србије и Египта

Пошта Србије и амбасада Египта у Србији представили су вечерас емисију пригодних поштанских марака у част дипломатског јубилеја – 115 година дипломатских односа Србије и Египта у Резиденцији Египта у Београду.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

О развоју и дугој традицији дипломатских и пријатељских односа двеју земаља и мотивима за филателистичку емисију, говорили су Басел Салах, амбасадор Египта у Србији, и Адам Софронијевић, директор „Србијамарке“ Поште Србије.

„Издавање комеморативне поштанске марке поводом обележавања 115 година од успостављања дипломатских односа између Египта и Србије је значајан догађај. Искрену захвалност упућујем Пошти Србије и Србијамарки на неуморном залагању и плодној сарадњи са Амбасадом, која је довела до издавања ове јединствене поштанске марке која одражава снажно пријатељство Египта и Србије“, рекао је Басел Салах.

Он је напоменуо да је откривање поштанске марке изузетан начин да се обележи деценијска историја повезивања и сарадње две земље.

„Изузетно сам срећан што ће ова поштанска марка ући у историју, како је дошла у посебном тренутку нашег значајног јубилеја“ додао је амбасадор Египта.

Адам Софронијевић је амбасадору Салаху уручио на поклон издање пригодних поштанских марака нумерисано бројем 115.

На филателистичкој емисији која садржи пригодну поштанску марку штампану у табацима од осам марака са вињетом, коверат првог дана и пригодан жиг, приказани су Зиндан капија на Калемегдану и Кефренова пирамида у Гизи, Смедеревска тврђава у Смедереву и Кајтбејева тврђава у Александрији.

Уметничка и графичка реализација издања дело је Мирослава Николића и Марије Влаховић, креатора марака Поште Србије.

Стручну сарадњу у реализацији емисије обезбедила је Амбасада Египта у Србији.

Софронијевић се захвалио амбасадору Салаху на идејама и реализацији целог пројекта.

„Филателистичка емисија вредан је симболични и уметнички допринос Поште Србије обележавању великог јубилеја два народа и државе који су пре свега велики пријатељи, и још један знак да је Србија посвећена изградњи добрих односа са Египтом. Захвалио би се и Миролславу Николићу и Марији Влаховић уметницима који су креирали марке и изразио задовољство што Србија развија односе са тако важном земљом за нашу цивилизацију“ казао је Софронијевић.

Свечаности у Резиденцији Египта у Београду присуствовао је в. д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Festivali i manifestacije koje nas očekuju do kraja godine (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.