Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Представа “Најстарији занат” стиже из Бијељине у Позориште младих 4. априла

Градско позориште “Семберија“ из Бијељине гостоваће на сцени Позоришта младих 4. априла, када ће извести представу “Најстарији занат”.
Фото: Позориште младих

Текст Поле Вогел, који се први пут изводи на српском језику, режирао је словеначки редитељ Петер Српчич, иначе директор Местног гледалишча Птуј.

У представи играју: Вања Кртолина, Душан Ранковић, Мирна Јовановић, Михаило Максимовић и Ненад Благојевић.

Синтагма „најстарији занат“ јасно асоцира на проституцију, али у делу Поле Вогел пет старих дама, од 72 до 83 године, припадница „старе школе“, свој позив обављају са стилом какав се данас у “модерној проституцији” не може наћи, јер оне, иако даме с друштвене маргине, имају свој етички кодекс. У међувремену, друштво се толико извитоперило да се оно што је некада било саблажњиво данас чини чак ружичастим и безазлено архаичним, те ове старе пријатељице делују доброћудно и посве невино.

Редитељ Петер Српчич о представи:

“Сви ми се продајемо, на све могуће начине. Сада, у време либералног капитализма, баш све је на продају. Продајемо своје време, своје уверење, своју слободу, а и своје тело, можда не баш за сексуални акт, али је тада барем ситуација јасна. Код нас, који често мислимо да нисмо на продају, границе су избрисане, али трансакције и продаја су све време присутне.

У времену социјалних медија они које слушамо су постали највеће будале које постоје. Баш ти, који продају своју душу и тело да би били славни, они су најјаднији и највеће проститутке, а ми их узимамо за узор и следимо. Који идиотизам. У ту групу се већ дуго сврстају и политичари – и они су на продају. Али, њима бар не верујемо, мада их на крају бирамо, да одлучују о свему. Ко је сад ту онај који даје, ко је тај који добија и који облик садо-мазо релације се успоставио између народа и политике.

Наших пет дама су радничка класа, поштени сој курви које дају своје тело за паре, али задржавају своја уверења и погледе на живот. Њихово мишљење никог не интересује, јер се код њих купује само месо за сексуалну разоноду. Али, ми ћемо да их и гледамо и слушамо, и на крају пробамо да нађемо одговор на питање – ко је ту у ствари курва, ко се продаје и на какав начин.“

Представа се игра на Малој сцени, од 20:00 часова, а цена карте је 800 динара.

Predstava „Neoplanta“ u Novosadskom pozorištu

 

Преузмите андроид апликацију.